Refused – War Music

Refused, de Zweedse hardcorepunkband die in 1998 het legendarische The Shape of Punk To Come uitbracht, maar meteen daarna besloot op te houden, kondigde in 2012 een langverwachte reünie aan. Wat hierop volgde was de vierde langspeler, Freedom, die de experimentatie van The Shape of Punk To Come in extremis verderzette, met gemengde resultaten. Velen haakten af bij de dansbare gitaarlijntjes, onverwachte keyboardstukken en teksten die bijna pijnlijk waren om naar te luisteren. Ikzelf kon Freedom wel erg waarderen, maar het is zeker niet het beste werk. Kan War Music het tij keren?

Een volmondig ja! Het album start met een korte sample die de rode draad van REV001 vormt. Doorheen het album worden ook korte radio-achtige fragmenten gebruikt, die echter maar enkele seconden duren en volledig bij de nummers passen en horen. De band speelt op veilig en levert op War Music tien korte, maar gevatte nummers. De singles REV001 en Blood Red gaven al een eerste voorsmaak, maar behoren tot de minste nummers van het album. Beter is Violent Reaction dat de agressie toont die in ouder werk, To Fan the Flames of Discontent onder andere, sterk aanwezig is.

Refused is helemaal terug en bozer dan ooit. Het volgende I Wanna Watch The World Burn is een heerlijke meezinger die geniaal in elkaar steekt. Alle elementen voor een goed Refused nummer zijn er. Je hebt een tegendraadse gitaarriff, een linkse, apocalyptische boodschap en een heleboel agressie voortgestuwd door de drums en de schreeuwerige stem. Het is echter hoe de band deze elementen in elkaar steekt en hoe de overgangen tussen de stukken aangepakt worden wat het geheel geniaal maakt. Nog beter dan op voorgaand werk durf ik te zeggen. Neem de break in Turn The Cross waar de band op het hoogtepunt de muziek wegdraait en terug laat aanzwellen zoals een DJ zou doen. Geniaal. Op Malfire hoor je een lichte 80s invloed, die in het staartje héél agressief en hard wordt. Heerlijk nummer. Death in Vännäs is het meest experimentele nummer en begint met een heel kort keyboardstukje dat opzettelijk desoriënterend is, maar zodra de volledige band invalt en de gitaar dit keyboardstukje in een loodzware riff omzet kan je niet ontkennen dat dit gewoon badass is. Damaged III en Violent Reaction behoren tot het zwaarste materiaal dat de band heeft uitgebracht en het hele album is onberispelijk goed.

Refused is terug en hoe. War Music is zwaar, agressief en extreem aanstekelijk. De vlam zal met dit album terug in de pan slaan. Dit is een serieuze aanrader en voor mij een essentieel album van 2019. Ik kan geen gebreken, buiten de verkeerde singlekeuze aanmerken. De gitaarproductie op dit album is overigens bij de beste die ik ooit gehoord heb. De kritieken die op Freedom van toepassing waren worden hier volledig van tafel geveegd. Refused is een hardcoreband en dat wordt op War Music terug bevestigd. Refused tourt met Thrice door Europa en passeert de Melkweg, Amsterdam op 3 november en de AB, Brussel op 7 november. Uw verslaggever zal proberen aanwezig te zijn bij deze laatste, maar wacht nog op bevestiging van de zaal. Lang leve Refused! Het vuur aan de lont! We want the airwaves back!

Score:

95/100

Label:

Spinefarm Records, 2019

Tracklisting:

 1. REV001
 2. Violent Reaction
 3. I Wanna Watch The World Burn
 4. Blood Red
 5. Malfire
 6. Turn The Cross
 7. Damaged III
 8. Death In Vännäs
 9. The Infamous Left
 10. Economy of Death

Line-up:

 • Dennis Lyxzén – zang
 • Magnus Flagge – bas
 • David Sandström – drums
 • Kristofer Steen – gitaar
 • Matthias Bärjed – gitaar

Links: