Reformist – Reform, Rebuild

Eindhovuh de gekstuh! Ooit geroepen door een PSV-supporter tijdens een voetbalwedstrijd en dat is blijkbaar blijven hangen. Eerlijk is eerlijk, het is ook een sterk staaltje woordkunst natuurlijk. En nu de wereld zich weer langzaam opent, is het tijd om een nieuwe traditie te starten. Bij het eerstvolgende optreden van Reformist, tevens afkomstig uit de lichtstad, schreeuwt één van de aanwezigen net voordat de moshpit in volle hevigheid losbarst: Eindhovuh de hardstuh!

Dat gaat minstens zo’n hit worden als die ene leus die tijdens een voetbalwedstrijd werd geschreeuwd, aangezien Reformist ons een stevige maaltijd met een flinke core voorschotelt. Ietwat lastig in één genre te vatten, maar het is het beste te omschrijven als naar deathcore neigende metalcore, die met een dikke groove is doordjent. Je weet wel, de heerlijke gitaardeuntjes die bands als Meshuggah, Periphery of Jinjer aan de man brengen. Muzikaal gezien zou ik dit Eindhovense gezelschap echter eerder scharen onder bands als Bleed From Within, Parkway Drive of As I Lay Dying. En heel eerlijk gezegd houdt die vergelijking in termen van kwaliteit ook behoorlijk stand.

Reform, Rebuild vertelt het fictieve verhaal van een apocalyptisch einde van de mensheid dat in gang wordt gezet door moeder Aarde haarzelf. Enige parallellen met onze huidige tijd kunnen hierin niet ontkend worden. Opener The Warning knalt paradoxaal genoeg zonder waarschuwing uit de startblokken. Na de eerste minuut weet je eigenlijk al genoeg: dit is simpelweg steengoed. Reformist weet veel (donkere) sfeer en gelaagdheid in het nummer te brengen, waarmee die broeierige ambiance van een moshpit in een net wat te kleine concertzaal naar je woonkamer wordt gebracht. De lage uithalen van de zanger van dienst zijn hierbij om van te watertanden. Sterker nog, de vocalen op de gehele EP zijn van een hoge kwaliteit. De intensiteit van het eerste nummer wordt moeiteloos voortgezet op The Sound of Panic, waar de eerste echte breakdown een welkome test biedt om de nekwervels op hun stevigheid te controleren.

Op Nuntius Terrae bereikt de intensiteit een hoogtepunt, waarbij de eerste helft van het nummer onwijs zwaar aanvoelt. Na de korte adempauze halverwege, waar het zelfs even lijkt of Winston McCall zijn zoetgevooisde Australische accent heeft uitgeleend, neemt Reformist ons mee naar het oudere werk van Parkway Drive. Inmiddels hebben we dan alweer de helft van deze EP erop zitten en de tijd vliegt voorbij. Om jullie een bespreking van ieder nummer te besparen zou ik vooral willen zeggen, zet de EP aan en ontdek de laatste drie nummers op eigen houtje. Het zou me niks verbazen als menig lezer niet eens tot deze zin is gekomen en inmiddels al halverwege het tweede nummer aan het rondstampen is in zijn woonkamer.

Reformist is een relatief nieuwe band aan het Nederlandse metalfront. Met Reform, Rebuild gooit dit vijftal echter direct hoge ogen. Het is duidelijk hoorbaar welke invloeden en inspiraties men gebruikt heeft voor het maken van deze EP. Daar is echter niks mis mee als je hier vervolgens ook je eigen draai aan weet te geven. Toch nog één punt van kritiek: de albumhoes is nogal smakeloos en teleurstellend. Maar als het muzikale tegenwicht van dergelijke kwaliteit is, wordt dit met een glimlach ter kennisgeving aangenomen.

Label:

Eigen Beheer, 2021

Tracklisting:

 1. The Warning
 2. The Sound of Panic
 3. Nuntius Terrae
 4. Genetic Disadvantage
 5. Reform
 6. Rebuild

Line-up:

 • Freek Kruijswijk – Zang
 • Matthijs van den Hoven – Gitaar
 • Mark van Gils – Gitaar
 • Vincent de Bruin – Basgitaar
 • Jeffrey Vermeulen – Drums

Links: