Red Descending – Where Dreams Come To Die

Red Descending – Where Dreams Come To Die
Eigen beheer, 2008

Australië komt de laatste tijd regelmatig langs als het over het land van oorsprong gaat. Deze week nog passeerden One Step Beyond en Striborg mijn kritische oog. Red Descending is afkomstig uit Perth, en brengt melodische death metal. Dit is hun debuut, en de presentatie is alvast prima in orde, zeker voor een uit de eigen zak betaalde schijf.

Eerst en vooral legt de band de nadruk op het feit dat alles door de bandleden zelf is volbracht. Alles, behalve de mastering. Verantwoordelijke daarvoor was Peter In De Betou. Peter was ook al voor dezelfde taak aangesteld bij Dark Tranquillity en Dimmu Borgir, en laat vooral die eerste groep dan ook een referentie zijn bij deze schijf. Red Descending doet me hier en daar denken aan het recente werk van Dark Tranquillity, vooral door de Göthenborg-lijnen. Slaughter Falls is hier een mooi voorbeeld van. Voor de rest wijkt het niet zover af van het Zweedse pad. De keyboardriedels zijn met momenten zeer simpel, als reclamejingles, maar voor het gros van de nummers staan ze verstandig geplaatst op de achtergrond. De vocalen zijn vrij apart: diep, maar niet al te bruut. Net als de totale sound eigenlijk, die een vrij hoog power-gehalte heeft. De stevig doorduwende drumpatronen draven in hetzelfde concept het ganse album lekker door, net als de licht-industriële elementen en de krachtige vrouwenstem-inbrengen.

Rekening houdend dat dit een debuutalbum in eigen beheer is, verdient dit album bij mij alle lof. Vrij origineel en een vrij eigenzinnige sound. Categorie Omnium Gatherum, de Finse, niet de Australische!

Tracklist:

  RD

 1. Building My Weakness
 2. Century
 3. The Grand Memory
 4. Slaughter Falls
 5. Descend
 6. Fragile Nation [
 7. Deceived Again
 8. Departure
 9. Valhalla
 10. Landscape

Line-up:

 • Jeremy Taylor – keyboards
 • Bernard Shaw – vocals, bass
 • Aaron Olszewski – drums
 • Paul Empson – guitars
 • Ian Binet – guitars
 • Amber Grigo – vocals

Links: