Red Death – Sickness Divine

Had ik jullie al gezegd dat 2019 een meer dan uitstekend thrashjaar is? Ja hè! Voor wie het nog niet doorhad of voor degene die nog twijfels hebben komt zo aan het eind van het jaar Red Death nog even met een nieuw album: Sickness Divine. De band heeft voor dit derde album een contract getekend bij Century Media. Een groot label en dus zijn de verwachtingen hoog. Niet voor niets wordt de band samen met Power Trip gerekend tot het beste wat crossover thrash deze dagen te bieden heeft.


We beginnen met de titeltrack die opent met een lekker rustig, opbouwend akoestisch gitaarstukje dat ruim een minuut lang de spanning opvoert alvorens de drums beginnen en de elektrische gitaren het overnemen. Pas na ongeveer twee minuten horen we de schreeuwerige zang van Chad Troncale. Dit nummer moet het vooral hebben van de krachtige riffs en minder van de snelheid en bevat veel wisselingen. Het is een degelijk begin van het album.

Face The Pain begint vervolgens met een gitaarriff die je zo terug brengt naar de tachtiger jaren. Je blijft er niet te lang hangen want de zang haalt je snel weer terug. Toch blijft dat heldere gitaargeluid op de achtergrond hangen. Zo laat Red Death al na twee nummers horen heel divers te klinken. Ook het derde nummer, Sword Without a Sheath, klinkt weer anders. Het doet denken aan teutonische bands als Destruction en Sodom. Met beukende snelheid knalt dit nummer je oren binnen.

Als je denkt dat de band al zijn kruid inmiddels heeft verschoten komt The Anvil’s Ring nog even langs. Een instrumentaal stuk van dik anderhalve minuut waar veel in gebeurt zonder te chaotisch te worden. Meest opvallende is wel het horen van zo’n spookachtig orgeltje. Je kent het geluid wel uit spookhuizen en dergelijke. Het volgende nummer laat plotseling overduidelijk een koebel horen, iets wat ik totaal niet verwachtte bij een dergelijke thrashband. Maar Red Death komt er mee weg, zoals alle keuzes waar je op papier waarschijnlijk je vraagtekens bij zet, gewoon goed werken.

Sickness Divine behoort tot de betere thrashalbums van 2019 en dat op zich is al een geweldige prestatie. Je hoort dingen die je niet verwacht en die je ook niet voor mogelijk had gehouden, maar de Amerikanen doen het gewoon en laten het goed klinken. Een topalbum dat thuishoort in de jaarlijsten van elke thrashliefhebber en dus ook in die van mij!

Score:

95/100

Label:

Century media, 2019

Tracklisting:

 1. Sickness Divine
 2. Face the Pain
 3. Sword Without a Sheath
 4. The Anvil’s Ring
 5. Sheep May Unsafely Graze
 6. Path of Discipline
 7. (Refuse to Be) Bound by Chains
 8. Dreadful Perception
 9. Ravage
 10. Exhalation of Decay

Line-Up:

 • Chad ‘DHD’ Troncale – Zang, bas
 • Ace Mendoza – Gitaar
 • Will Wagstaff – Gitaar
 • Connor Donegan – Drums

Links: