Red Dawn Rising – Weight Of The World

Red Dawn Rising is afkomstig uit Kortrijk, België. Dit Weight Of The World verzamelt tien melodische metalcore nummers met een knipoog naar bands als In Flames, Killswitch Engage en As I Lay Dying. De lat kan je ergens leggen, ook erg hoog. Je kan gewoon verwijzen naar de lat en er verder niks mee doen. Je kan ook keihard je best doen om er toch maar te geraken. Ik ben benieuwd wat deze Kortrijkzianen gaan doen. Deze heren steken de vele middelvingers op naar zij die te verwend en te lui zijn om iets te ondernemen, om iets te bereiken in het leven ook al levert dit negatieve feedback op. Zij trachten ons wakker te schudden! En terecht!

Na een zoete intro starten de kerels in vijfde versnelling met Take A Stand. Meteen opvallen doen de diepe grunt en rasperige screams die lekker binnenkomen net als de twinkelende gitaarcombinaties. Daar tussendoor knottert de bas strak maar gedisciplineerd en neemt de drumpartij het geheel stevig op sleeptouw. Wel jammer dat de productie dit alles niet helemaal de juiste ballen meegeeft.

Als je verwijst naar bovenstaande bands, mag ik ook hopen op wat deftige cleane vocalen en niet noodzakelijk wat schreeuwerige cleane lijnen die we bijvoorbeeld uit de hardcorewereld kennen. Misschien komen ze nog. De gitaren duelleren lekker het volgende nummer in. Zo kent Days Of Disbelief een aangename start en zit er meteen een juiste drive in. Red Dawn Rising blijft soms wat te voorzichtig verder rijden op de ingeslagen weg. Op Angels Cry maar ook op First Sleep, horen we telkenmale hetzelfde recept. In dit laatste nummer gooien ze er wel een paar stevige breakdowns tegenaan die gelukkig middels een hammerblast weer keurig aan de kant worden geschoven.

Heerlijk hoe de dansende gitaren de bas in de hand nemen in de eerste maten van het beste nummer op de plaat, Dark Times. Ook de stevige blast, de breakdown op de juiste plaats, geven het nummer net wat meer kracht. Dat samen dansen in het begin van een nummer hoor je ook in Legacy. En zo belanden we bij het laatste nummer dat een nieuwe dageraad aankondigt, jammer want… nog steeds geen cleane vocalen. Maar doet dit afbreuk aan het geheel? Niet noodzakelijk.

Aangename kennismaking met deze heren van Red Dawn Rising afkomstig uit één van de oudste steden van België. Voor de volgende plaat zou ik adviseren de duellerende gitaren te behouden, net als die krachtige vocalen. De schreeuwerige cleane lijnen mogen er van mijn part uit of worden, beter nog, aangevuld met een doorleefd stemgeluid zoals we dat kennen van Howard Jones of Jesse Leach. Dan heb je pas een topcombinatie! Verder doen heren! De lat ligt hoog maar de sprong mag gemaakt worden met dit materiaal.

Score:

75/100

Label:

Eigen Beheer, 2021

Tracklisting:

 1. Intro
 2. Take A Stand
 3. Days Of Disbelief
 4. Angels Cry
 5. First Sleep
 6. Pain/Victory
 7. Weigth Of The World
 8. Dark Times
 9. Legacy
 10. A New Dawn

Line-up:

 • Arne Vandoorne – Zang
 • Niels De Craemer – Gitaar
 • Roderik Iserbyt – Gitaar
 • Emanuele Rossel – Bas
 • Peter Craeynest – Drum

Link: