Rectal Smegma / Cliteater / Last Days of Humanity – Split

Driemaal Nederlandse vetzakkerij op een rij. Negentien nieuwe nummers, goed voor net iets minder dan negentien minuten “muziek”. Fijne zaak. Goregrind à gogo, met de doorwinterde drinkebroers van Rectal Smegma, gevolgd door de cliteraire hoogstandjes van Cliteater en het iconische Last Days of Humanity (al dan niet terug samen – ik weet het op den duur niet meer).

Goed, beginnen doen we met Rectal Smegma, dat voor de gelegenheid een vrij toegankelijke sound aangemeten kreeg. Fingerbang Orang-Utan is een instant klassieker, een nummer dat geheel past in de dierlijke avontuurlijkheid van deze heren. De uitvoering en sound is een iets minder gore en death metal dan de gebruikelijke grind, er wordt net iets meer punkass-gezwindheid gebracht dan hooks en slagriffs. Erg is dat niet, zeker wanneer je deze lieverdjes aan het werk gezien hebt weet je dat het er bijzonder viriel aan toe kan gaan, inclusief fysieke gewelddadigheid.


Cliteater is een stuk extremer op deze split, met bot slagwerk en laag bij de grondse rifftoonaarden, aangevuld met vunzige vocalen en de nodige slam. Grinddeath met een rechtdoor beukende bulldozer brein en een minimale portie kutgerelateerde kleverigheid. Een nummer als Piss on Your Rainbows gaat er zo in. Om de twee à drie jaar brengt deze band een nieuwe langspeler uit met iets clitoraals in de titel, dat is nu al wat langer geleden. Clitanies of Satan lijkt me in ieder geval een fijne titel voor de volgende plaat.

Het verhaal van Last Days of Humanity begon al in 1989 en in feite mag je deze band echt wel noteren als één van de grondleggers van de goregrind wat mij betreft. En ja, het zal allemaal wel ergens eerder al gedaan zijn, maar L.D.O.H. verfijnde het genre en was een invloed op zovele bands die het subgenre mee deden groeien en bloeien. Ik zag een tijdje terug zelfs een band genaamd First Days of Humanity, om maar aan te geven dat het echt wel ver gaat. Lang, lang geleden zag ik deze band live aan het werk in Hall Aster te Aartrijke, in 2003. Samen met onder andere Headmeat, Carnul Lust, Caducity en nog wat andere ongein was dat, als voorprogramma van Altar. Het optreden van Last Days of Humanity ga ik nooit vergeten. De eerste keer dat ik een drumcomputer hoorde met dergelijke snelheden. Ik dacht dat het “machien” kapot was en dat zijn microfoon vol water zat. Een of andere donkere medemens met een bepaalde handicap vond het allemaal prima en stond vooraan het beste van zichzelf te geven in het publiek, in zijn eentje, de ganse set lang. Onvergetelijk. Nadien zocht ik materiaal op van L.D.O.H. en sindsdien is de fascinatie gebleven. De acht nieuwe nummers vliegen in de gekende onnavolgbare stijl voorbij en voor je het weet begin je van voor af aan opnieuw met Rectal Smegma.

Label:

Rotten Roll Rex, 2020

Tracklisting:

1. Rectal Smegma – Fingerbang Orang-Utan
2. Rectal Smegma – Hymen Hysteria
3. Rectal Smegma – Cunt Drunkula
4. Rectal Smegma – Brothers of the Sisters of Suffocation
5. Rectal Smegma – Slayer but Gayer
6. Cliteater – From the Womb to the Tomb
7. Cliteater – Piss on Your Rainbows
8. Cliteater – Post Mortem Raging
9. Cliteater – Scaphism
10. Cliteater – The Devil Rides Out
11. Cliteater – We Are Dropping like Flies
12. Last Days of Humanity – Pungent Bowel Fermentation
13. Last Days of Humanity – A Cerebral Substance Sliding Through a Festering Putrefying Vein
14. Last Days of Humanity – Horrific Horrefying Compositions of Decomposition
15. Last Days of Humanity – Treatment of the Ulcerating Tumor Curing Necrophobic Delusions with a Sledgehammer
16. Last Days of Humanity – Ectomy of Festering Misogyny Excrement from Life
17. Last Days of Humanity – 13 Reasons Why Somebody Else Should Not Have to Pick Up Your Mangled Body…
18. Last Days of Humanity – Analyzing the Clinical Abnormalities of Rigor Mortis
19. Last Days of Humanity – Surgical Resection Specimens Cut Away with a Rusty Blade

Links: