Reconvalescent – Vestigial

Eigenlijk is Reconvalescent een buitenaards wezen dat zichzelf voorstelt als ‘Vessel’. Hij bezorgt met Vestigial een tweede EP met audiofiles die informatie bevatten over bewoners van andere melkwegstelsels. Meer bepaald over hoe wij kunnen leren uit fouten die ze ginds gemaakt hebben en ons kunnen voorbereiden op de technologische evoluties die er voor ons nog zitten aan te komen. Dat is vriendelijk van Vessel, maar hij tapt zijn transmissies uit een nogal noisy vaatje.

Precies om die reden is het een alien die vermoedelijk in een Amerikaanse industriezone geland is. Daar staan wel meer zulke industrialmetalfabrieken, waar gillende mechaniek lawaaierige ijzerwaren doorheen suizende tuigen jaagt. Door vervormers geperste screams en gesproken woorden maken het allemaal nog wat striemender, terwijl de gitaren er met hun ontbrandende sound eerder als propulsiemotoren onderdoor brullen.

De beats klinken dan wel als drums, ze zijn te onstuimig en ambivalent om met menselijke kracht ingespeeld te zijn. In elke song valt er overigens een plotse leegte met kosmonautische soundscapes en samples van beschadigde spraaktransmissies.

Heel concreet moet je als verkenner van het metalen melkwegstelsel maar eens naar het slotnummer luisteren. Dat is veruit het beste, met zijn slagkrachtigere gitaar die zich door abrasieve machinekamers beukt. Al moet je daar toch ook weer zo’n ambient aandoende stilte door, die de gierende agressie op het einde dan wel komt breken. Als je Khonsu kent, dan heb je al veel betere audiofiles dan die van Reconvalescent gehoord.

Label:

Machine Man Records, 2020

Tracklisting:

  1. Vestigial
  2. Seed Will Grow
  3. Transmission7 (His Activation Has Begun)
  4. Defender Of Tyrants

Line-up:

  • Vessel – Zang, gitaar, programmering

Links: