Rawtism – Raw And Off Its Head

Als je op zoek bent naar perfect gespeelde en opgenomen metal, sla deze dan maar over. Rawtism is namelijk precies waar de naam voor staat. Ruw, onbewerkt en echt. Dit trio is afkomstig uit Melbourne, Australië en speelt old-school thrash. De heren hebben afzonderlijk in diverse bands gespeeld en trachten sinds 2019 samen voet aan de grond te krijgen met hun thrash-geluid.

Ik begrijp de keuze voor old-school thrash. In deze tijd kent de metal uit de jaren 80 van de twintigste eeuw een opleving. Er zijn vele nieuwe fans die de old-school stijl een warm hart toedragen. Dat was al te zien aan de vele festivals (uiteraard voor de Corona-crisis) die vele legendarische bands uit die tijd op het programma hadden staan.

De eerste volwaardige release van Rawtism komt in de vorm van zes nummers, waaronder een cover. Het werkje draagt de titel Raw And Off Its Head en neemt je echt even mee terug in de tijd dat alles nog niet perfect was. Geen cleane productie, foutjes die niet digitaal zijn weggepoetst, geen overdubs, geen filters of andere moderne hulpmiddelen. De hele schijf lijkt gewoon in één take te zijn opgenomen. Als dit niet het geval is, hebben ze moeite gedaan om het wel zo te laten lijken.

De opener, Go Rawtistic!, is naar mijn mening het lijflied van de band. Snel, hard en rauw scheuren we door het nummer heen. Thrash uit de begindagen van bijvoorbeeld Sacred Reich. Daarmee hebben we meteen de eerste vergelijking te pakken. Dit is met net iets meer dan drie minuten het kortste nummer van de plaat maar wel eentje die je duidelijk even laten weten dat Rawtism van leer trekt.

Thrasher’s Endurence is iets minder snel maar niet minder rauw. Dit nummer doet me meteen terugdenken aan het debuutalbum van Slayer en het verbaasde mij dan ook niet toen ik leerde dat Rawtism het nummer Black Magic (inderdaad, van die zelfde Slayer) tijdens live optredens ten gehore brengt.

De nummers You’ll Get What’s Coming en BYHASTFU zijn naar mijn mening een hele dikke vette knipoog naar M.O.D. en S.O.D. Ook de zang van Keith heeft wel wat weg van Billy Milano. De humor is hier zeker in terug te vinden en mocht je willen weten waar de tweede titel voor staat: Bang Your Head And Shut The Fuck Up.

Stay Metal is een song die bij de heren recht uit het hart komt. Niks prog, niks avantgarde, niks melodic…gewoon de knop op 11 en lekker thrashen.

De cover staat als laatste geprogrammeerd en is een gewaagde thrash uitvoering van Sultans Of Swing van Dire Straits. Niet onverdienstelijk gespeeld maar dat is niet waar Rawtism het van moet hebben.

Zoals gezegd is de schijf rauw en ongepolijst. Er zitten hier en daar kleine foutjes in, bijvoorbeeld in de solo’s, waardoor het dus lijkt alsof alles in één take is opgenomen. Je moet de charme ervan weten te waarderen en als je dat niet kunt, blijf dan weg van dit stukje pure onvervalste thrash metal.

Label:

Eigen beheer, 2021

Tracklisting:

  1. Go Rawtistic!
  2. Thrasher’s Endurence
  3. You’ll Get What’s Coming
  4. Stay Metal
  5. BYHASTFU
  6. Sultans of Swing

Line-up:

  • Keith Hechinger – Zang, gitaar
  • Naim Kirk Ibrahim – Basgitaar, achtergrondzang
  • Rory O’Donnell – Drums, achtergrondzang

Links: