Rascal Whack – Maliveni

Griekenland en Zweden zijn twee landen die een leuke rockscene hebben. Of toch in ieder geval een rockscene die me enorm aanspreekt. Dus als we een album binnenkrijgen van een Griekse band die heavy rock speelt ben ik vertrokken natuurlijk. Rascal Whack heet het object van mijn affectie en de bandleden komen uit Athene, de parel van Attica. De plaat in kwestie heet Maliveni – cederbos in het Grieks – en is het tweede album dat de band uitbracht, al is van het eerste amper een spoor terug te vinden.

Wat onmiddellijk opvalt is dat deze band evengoed als een stonerband op de markt kan worden gebracht. Not Enough kent bijvoorbeeld een zeer opzwepend ritme, met toch die kenmerkende trage groove die menig stonerband zo perfectioneerde. Het headbangniveau ligt vrij hoog bij dit nummer. Ook bij Slipping Away is de stonerstempel overduidelijk. Een ritmisch begin schakelt moeiteloos over op trage, meeslepende gitaarriffs. Bijna zo lekker als Griekse ouzo, maar dan met minder anijs.

De luistertip van het album is naar mening The Fly. Deze kent een trage opbouw, maar je voelt dat het er zit aan te komen. Zeer bevredigend om te horen dat deze song zes minuten lang blijft gaan. Lang genoeg om er toch wat variatie in te brengen. Echt ontploffen doet deze uiteindelijk nooit, maar dat is niet eens erg. Opvolger Pennies From Heaven compenseert dit direct. Afsluiten doet Rascal Whack vervolgens met Space Cowboys. Een degelijk nummer zonder meer en een degelijke afsluiter van deze Odyssee.

Dit album van Rascal Whack is onderhoudend en aangenaam, zonder echte uitschieters te bevatten. Het album mist een vlaggenschip, een Thermopylae waar iets memorabel wordt vastgelegd zodat er over de plaat gesproken blijft worden. Dat zat er uiteindelijk niet in. De muziek kent wel een lekkere groove en de zanger klinkt als twee druppels water als Villagers of Ioannina City-frontman Alex. Toeval of niet, maar dit is ook al zo’n heerlijke Griekse stonerband. Voor mij was dit een aangename kennismaking met een zoveelste Griekse rockband. Er moet iets in die ouzo zitten daar.. zou het dan toch die anijs zijn?

Score:

75/100

Label:

Eigen Beheer, 2021

Tracklisting:

 1. Carved Ignorance
 2. Raging Groove
 3. Hallucination
 4. Not Enough
 5. Slipping Away
 6. The Fly
 7. Pennies From Heaven
 8. Space Cowboys

Line-up:

 • Spiros Ladas – Gitaar
 • Gregory Tourvas – Gitaar en Zang
 • Stathis Skaloumpakas – Zang
 • Chris Ladas – Basgitaar
 • Akis Delaportas – Drums

Links: