Ranger – Speed & Violence

En de prijs voor foutste albumcover van het jaar gaat naar… Drumgeroffel hoeft u niet te verwachten na het zien van de thumbnail bij deze recensie. Toch ben ik blij dat u de moeite heeft genomen om deze recensie toch even te lezen, want Ranger is er wederom in geslaagd om een speedmetalplaat van zeldzaam niveau te produceren. Alles wat oldschool, cliché en ronduit belachelijk is, treft u hier aan en dus is dit een van de beste platen dit jaar.

Om even het kaf van het koren te scheiden: Is Show No Mercy de beste plaat van Slayer? Bij een ‘Nee!’ kunt u zich weer naar de thuispagina van Zware Metalen begeven, maar bij een volmondig ‘Ja!’ is het een aanrader om even verder te lezen (of gewoon gelijk Speed & Violence op te zetten). Want dat is wel wat Speed & Violence is, een grote ode aan dat pionierende album van de slachters. Dat is trouwens ook wat Ranger als band is, maar dat is nu even bijzaak. Alle clichés zijn aanwezig: Hoge zang met zwaar accent, thrashy drums die af en toe net naast de riffs lijken te lopen (of andersom) en cheesy samples, die eigenlijk niet nodig waren en het daardoor des te meer zijn.

Het woord ‘Speed’ van het titelnummer zal u tot in uw nachtmerries achtervolgen, terwijl de gitaarlijnen uit Demon Wind nog niet door de gitaristen van Iron Maiden gedroomd werden in hun wildste dromen. De invloed van Slayer wordt maar al te duidelijk tijdens Satanic Panic, dat zonder schaamte op Black Magic is gebaseerd en de outro van Face The Slayer overneemt. Ranger bezit het vermogen om de duistere epiek van oldschool speed metal te omvatten, maar dan zonder de ontzettend nichterige atmosfeer van power metal.

Alles klopt, van het rammelende karakter van de muziek, tot de lachwekkende clichés die tot teksten zijn omgebouwd. Ranger is hoe metal bedoel was; geen gezeik met breakdowns, geen melodramatische, jengelende vocalen en al helemaal geen ingewikkelde nummertitels. Gewoon onophoudelijk het gaspedaal onderin, ook als de gitaar uit je klauwen valt omdat er een schedel op je arm wordt getatoeëerd. Zemelen is voor hufters, dit overduidelijk niet. Neen, dit is snel en gewelddadig.

ranger-speed_and_violence

Label:

Spinefarm Records, 2016

Tracklisting:

 1. Intro
 2. Speed And Violence
 3. Without Warning
 4. Demon Wind
 5. Lethal Force
 6. Satanic Panic
 7. Evil Barrier
 8. Night Slasher
 9. Shock Troops
 10. Last Breath

Line-up:

 • Miko – Drums
 • Dimi – Bas, Vocalen
 • Mikael Haavisto – Gitaar
 • Ville Valtonen – Gitaar

Links:

Score:

88/100

One Response to Ranger – Speed & Violence

 1. Papanilala Papanilala says:

  Heerijke albumcover die me aan Exciter’s “Heavy Metal Maniac” album doet denken.

Geef een reactie