Randal Collier-Ford – Advent

Cryo Chamber is een label dat hier en daar een link heeft met de doelgroep die we bij Zware Metalen willen bereiken. Voor liefhebbers van ambient, drone, soundscape en een project als Neptune Towers van Fenriz (Darkthrone) is Cryo Chamber een warm bad.

Randal Collier-Ford kende ik van enkele verzamel-cd’s van het label en dat beviel me meestal prima. Sinds 2012 heeft hij twaalf releases uitgebracht, variërend van compleet eigen werk, tot de van Cryo Chamber bekende “collaborations”, dus een samenwerking met een labelgenoot. In het geval van een eigen release waren dat vaak duistere ambientstukken, die nooit verveelden en écht een creepy sfeertje konden oproepen. In het geval van Advent is er een samenwerking met het Canadese Northumbria en dat komt de muziek niet ten goede. De geluiden die het Canadese duo uitstort zijn veel lichter dan de zware ambient van Randal Collier-Ford en dat klikt niet. De drie nummers op Advent duren lang en daar heb ik zelden een probleem mee, maar nu een keer wel. Het is saai en vooral niet spannend genoeg om een kwartier lang te luisteren. En dat is jammer, want Randal Collier-Ford kan veel beter. Waar normaal een dik en warm geluid de duistere sfeer bepaald, is er nu in de vorm van Northumbria een storende factor aanwezig.

Wat wel waanzinnig gaaf is, is het artwork en het boekje dat bij de cd hoort. Ook dat is een trademark van Cryo Chamber, ze maken er visuele spektakelstukken van. Ontzettend zonde dat de muziek zelf dan wat tegenvalt. Na een paar luisterbeurten ben ik nog niet zeker wat de score moet zijn, want de stukken van Randal Collier-Ford, die je er blind uitpikt, zijn wel de moeite waard. Ik zou zeggen, zoek het eens op, de website van Cryo Chamber staat vol met legale streams, verzamel-mp3’tjes en downloads.

Score:

70/100

Label:

Cryo Chamber, 2020

Tracklisting:

  1. Beckoning Absurd Shapes
  2. Eyes of the Temple
  3. The Second Wound

Line-up:

  • Randal Collier-Ford – Alles

Links: