Radiant – Written By Life

Hoe houd je het schrijfproces als band leuk? De een brengt een conceptalbum uit, een ander verdiept zich in een bepaald deel van de geschiedenis of verzint fantasieverhalen bij het schrijven van de teksten. Radiant pakt het wat luchtiger aan. Alle bandleden schreven een paar teksten over een mijlpaal die, of dieptepunt dat ze hebben meegemaakt als muzikant. Het is eens een verfrissende aanpak zonder moeilijk gedoe.

Datzelfde geldt ook voor de muziek. Deze steekt simpel in elkaar en klinkt toch fris en vertrouwd. Gewoon een lekker introotje gevolgd door een coupletje en pakkend refreintje. Radiant heeft de melodie in alle nummers hoog in het vaandel en doordat er qua tempo eerder opzwepend en stampend dan op volle snelheid wordt gespeeld, blijft het lekker beluisterbaar allemaal. Zanger Langhans heeft een stem die, zeker in de hogere regionen aan Saxon doet denken. Het gitaarduo Stepanowicz/Gottsleben kan rustig zijn ding doen en in de solo’s de trukendoos open gooien dankzij de steady ritmesectie.

Op het eerste gehoor kabbelen de nummers een beetje voort maar als Written By Life vaker wordt beluisterd dan vallen er van die kleine details op die een album de moeite waard maken: soms een stop-en-go break, subtiel gebruik van de basgitaar, wat ‘spoken words’ of dubbele gitaarpartijen. Het zijn getuigen van het feit dat de muziek van Radiant goed in elkaar steekt en er over de composities is nagedacht.

De diepgang wordt door Radiant niet opgezocht maar het speelplezier spat ervan af. We zullen nooit weten hoeveel vriendschappelijke biertjes, lachsalvo’s en schouderkloppen zijn gevallen tijdens het schrijven en opnemen van dit album maar neem maar van mij aan dat ze niet op de vingers van een hand te tellen zijn. Een prima album van een band die het eens anders aanpakt.

Score:

78/100

Label:

Massacre Records, 2022

Tracklisting:

 1. Nightshift
 2. Don’t Stop The Daydream
 3. Real Passion Will Never Die
 4. Live The Adventure
 5. Stand That Fight
 6. Because Of You
 7. Contagioned
 8. Rock And Win
 9. Dare To Fall
 10. Twice A Week
 11. Hang Around With Friends

Line-up:

 • Herbie Langhans – Zang
 • Carsten Stepanowicz – Gitaar
 • Flo Gottsleben – Gitaar
 • Markus Beck – Basgitaar
 • Manni Spalka – Drums

Links: