Queen Elephantine – Garland of Skulls

Geen nieuw album van Queen Elephantine, maar een heruitgave op vinyl van het in 2011 verschenen Garland Of Skulls. De band uit Providence, Rhode Island in de Verenigde Staten tapt uit hetzelfde vaatje als Om en Zaum. Van doom is hier eigenlijk geen sprake meer, eerder van een soort sjamanistische muziek die je in trance brengt. Minimalistische basloopjes, ondersteund door chants, Indiase tanpura en ambient zorgen voor een sfeer die op een onheilspellende manier kalmerend is. Geen muziek voor de onrustige geesten onder ons.

Het album telt slechts drie nummers, klokt een half uur en beluistert als één lang nummer met nauwelijks te onderscheiden overgangen. Het eerste nummer, Potency, bevat ruim tien minuten aan lang uitgesponnen en dissonante basklanken, ondersteund met veel cimbalen en chant-achtige zang. Eerlijkheidshalve gebiedt me te zeggen dat de langdradigheid en verveling wel wat op de loer liggen. Net op de juiste momenten echter, worden de bezwerende grondtonen voorzien van de klanken uit de Tanpura.  Het tweede nummer Libation handelt over een zogenaamd plengoffer, het ritueel waarbij als offer een vloeistof wordt uitgegoten voor een godheid. Dit nummer is vanaf het middenstuk wel wat simplistisch en weinig verheffend. Het titelnummer Garland Of Skulls is het langste lied en telt ruim veertien minuten. Tegen het einde van het nummer wordt mijn geduld aardig op de proef gesteld en moet ik mijn best doen om het album af te luisteren.

Koptelefoonmuziek voor in de luie stoel die je in hogere of juist lagere sferen brengt. Een aardige poging, maar wat mij betreft komt Queen Elephantine niet in de buurt van stijlgenoten OM en Zaum.

Label:

Cimmerian Shade Records, 2016

Tracklisting:

  1. Potency
  2. Libation
  3. Garland Of Skulls

Line-up:

  • Indrayudh Shome – Gitaar, Vocalen
  • Rajkishen Narayanan – Vocalen
  • Brett Zweiman – Bas
  • Mike Isley – Drums
  • Srinivas Reddy – Tanpura
  • Chris Dialogue – Noise

Links:

Geef een reactie