Pyriphlegethon – Gales of Atrocious Whispering

Hij is nog te koop, dus ik review hem nog. The Murky Black of Eternal Night heb ik een tijd geleden gereviewd, nu is er deze Gales of Atrocious Whispering. Mories in actie, deel 657. De Nederlandse klassements(t)rijder perste album nummer drie onder deze noemer eruit eerder dit jaar. Pyriphlegethon verwijst naar de Griekse mythologie en je moet dan ook maar tot tien kunnen tellen om te weten dat deze creatie de Griekse blackmetalinvloeden (en thrash metal in tweede instantie, dark metal in derde instantie) laat zegevieren die in de eerste helft van de jaren negentig het hart van Mories zuiverder bloed liet rondpompen in diens lijf.


Wat mij resteert is vooral de opdracht om de specifieke sfeer van deze melodische black metal te proberen omschrijven. Dat gaat niet lukken. Wel kan ik zeggen dat je het niet in het Hoge Noorden moet zoeken; je moet eerder gaan denken in termen van gracieuze,  verzengende toonladders en akkoorden. Bevallige, zwoele rondingen die al draaiend en kerend een trance opwekken, in geen geval ijsbijtende en snijdende gitaarstrengen. Voorzien van sounddesign waar nodig, voorzien van thrash waar de lust het overneemt van de dromerigheid, voorzien van solo’s alwaar het muzikale nirvana de twee voorgaande combineert. Daarvoor heb je best een degelijke productie nodig die net iets meer biedt dan de doorsnee kelder- en zoldersessie en dat is ook het geval. Gales of Atrocious Whispering heeft een moderne sound, tenminste als je bij modern niet gaat denken aan de digitale draaimolens van de grote labels met de tweeledige namen.

Moet er nog wat gemeld worden? Ja hoor, zo moet je zeker luisteren naar het jengelende en surfrock-aandoende gitaargeluid tijdens het tweede gedeelte van het nummer The Pyre Awaits With Certain Death, de veelvuldige en prominent aanwezige basgitaariedels die voor een groot deel mee verantwoordelijk zijn voor de specifieke sfeer die ik probeerde te omschrijven in de vorige paragraaf en verder bekijk je best ook even het bijbehorende artwork. Alweer een album dat balanceert op de grens van de 80 punten. We zijn het ondertussen gewoon en dat bedoel ik in de meest positieve manier mogelijk.

Score:

79/100

Label:

Kapmes Records, 2021

Tracklisting:

1. Sing the Devil Song
2. The Defiling of Altars
3. A Celestial Storm of Sin
4. Bless Us Oh Father of Death
5. Gales of Atrocious Whispering
6. Death’s Alluring Arms Hold No Secrets
7. The Pyre Awaits with Certain Death
8. Where Fire Licks the Nightly Sins

Line-up:

  • Maurice de Jong – Alles

Link: