Pyre : Numen – The Case for Witchcraft in Andorra / The Hunt for Heresy / The Midwinter EP

Ik luister wel eens een stuk ambient, liefst gevoed met kosmische klanken, sound recordings of doorschemerende pagan geluiden. Cryo Chamber levert die vaak aan, maar soms zijn het ook projecten van onafhankelijke artiesten. In dit geval kwam ik er eentje tegen in mijn zoektocht naar info over de nieuwe blackmetalplaat van Numen (Iluntasuna besarkatu nuen betiko). Pyre : Numen is het project van de Brit
Britse Martin Locker, van Andorrese afkomst, die op zoek ging naar zijn roots. Pyre: Numen presenteert verschillende field recordings/rituele ceremonieën, gemaakt in verschillende delen van het Pyrenese land Andorra. Het project is gebaseerd op de hekserij en de magische traditie van de bergen en biedt een serieus en nauwgezet ‘prisma’, ver van de huidige oppervlakkige en plastische invulling van wat tegenwoordig bekend staat als ‘hekserij’.

Pyre : Numen bracht de Andorrese tocht tot nu toe uit in drie verschillende luiken, zijnde twee langspelers en een EP, allen in 2019 verschenen. The Case for Witchcraft in Andorra, The Hunt for Heresy en The Midwinter-EP zijn allen te beluisteren en gratis van het net af te halen via de Bandcamp-pagina van zijn eigenaar. Het project heeft als doel om zowel de tradities als de archeologie van deze bergketen te presenteren en te behouden, hoogwaardige publicaties te produceren en in de toekomst gepersonaliseerde rondleidingen over verschillende relevante thema’s te brengen. Naarmate het onderzoek vordert, zal een archief van onbewerkte gegevens (inclusief veldopnames) worden opgebouwd en vrij beschikbaar worden gesteld om de Pyrenese studies in de Engelstalige wereld te verspreiden. Onder andere de middeleeuwse mystiek van de Katharen – waarover The Hunt for Heresy het heeft – is absoluut de moeite waard om door te nemen, met de bijbehorende ambient op de achtergrond. Leer Andorra kennen zonder Jetair of TUI (of hoe dat tegenwoordig ook moge heten) dankzij Pyre : Numen en word weer wat wijzer.

The Case for Witchcraft in Andorra:

Label:

Eigen beheer, 2019

Download

 

 

 

The Hunt for Heresy:

Label:

Eigen beheer, 2019

Download

 

 

 

The Midwinter:

Label:

Eigen beheer, 2019

Download

 

 

Line-up:

  • Martin Locker

Links: