Pyra – Pyra

Inderdaad nog eentje. Nog een plaatje dat was blijven liggen op de hoge stapel. Nog een plaatje dat we hebben weten redden van een dikke laag stof. Pyra is het geesteskind van niemand minder dan L. Deze dame laat zich voor het drumwerk bijstaan door Omen, verder neemt ze alles zelf in de hand. Het Belgische Immortal Frost Label heeft een neusje voor kwaliteit, labelbaas Surtur moet toch wel vaak in Italië vertoeven want recentelijk kwam nog sterk werk uit van Frostmoon Eclipse. Rustworn, is de naam van de EP. Dit Pyra speelt een mix van black- en deathmetal wat natuurlijk ook gewoon vaak goed te verteren valt. Nochtans is dit de eerste kennismaking en dus ook de eerste release, ik ben benieuwd.

Vijf nummers telt de EP waarvan Omen de eerste track is. Een brandend houtvuur, een gure wind. Dit eerste nummer is dan ook niks meer of minder dan een sfeerscheppende gitzwarte, beklijvende intro. Het is pas bij Barren Earth Dug dat je kennismaakt met de muzikale zieleroerselen van L. En die klinken behoorlijk rauw en ongepolijst. Een stevige strot over een stevig en robuust geweven black/deathmetaltapijt. Een abrasieve sound past natuurlijk wel bij het geheel. Langs de andere kant vijlt het wel de hoekjes en de kantjes af van het geheel. Als er al wat details verwerkt zitten, in de snellere stukken, gaat dit natuurlijk door het rudimentaire geluid vlot verloren. Gelukkig weet Pyra ook dat niet alles aan een hoge snelheid moet verteld worden. Even wat gas terugnemen kan ook geen kwaad. Zo creëer je andere, eerder slepende en sleurende dynamieken en die zijn best goed te verteren. Zo start ook In A Thousand Different Voices trouwens. Een misselijkmakend goede leadlijn trekt alzo een spoor in je onderarm, nog net geen bloed, net niet diep genoeg. Behoorlijk bezwerend allemaal.

Vooral Abandoned Shrines Of Light maar ook het afsluitende Eternal, laten horen dat Pyra bijzonder goed weet hoe verschillende penetrante en snijdende riffs aan elkaar te plakken. Een niet te onderschatten bijdrage ligt natuurlijk in het kwalitatief hoogstaand drumspel van Omen. Je kan ook stellen dat het geheel niet gedragen kan worden door dit drumspel zonder de aanwezigheid van een hele collectie aan zure riffs.

Strakke EP dit Pyra van het Italiaanse Pyra. De boosaardige ondertoon in de black/deathmetal van Pyra wordt vlot overgebracht door een eerder schuurpapieren productie. Het zijn vooral de gorgelende rauwe keelgeluiden, de zurige riffs van L. en de strakke drumpartijen van sessiemuzikant Omen die op deze plaat de aandacht vragen.

Label:

Immortal Frost Productions, 2022

Tracklisting:

  1. Omen
  2. Barren Earth Dug
  3. In A Thousand Different Voices
  4. Abandoned Shrines Of Light
  5. Eternal

Line-up:

  • L. – Zang, gitaar, bas
  • Omen – Drum (sessie)

Links: