Pus – Pus

Eind 2020 bracht een band genaamd Pus de gelijknamige EP uit. Babylon Doom Cult Records moet het plaatje ergens hebben opgeduikeld en de potentie hebben gezien. Bijna een half jaar later brengt dat label deze debuut-EP namelijk opnieuw uit in de vorm van een 7″. De oorspronkelijke cassette en EP zijn inmiddels al uitverkocht. Het tekstuele onderwerp is iets over mentale problemen, maar het is in het Spaans.

Deze Peruanen weten van wanten en hebben enige ervaring in de muziek. Houdt u van Devil Master, dan zou dit wel eens in uw straatje kunnen passen. Die laatste band vind ik echt geweldig dus het doet me deugd om te zien dat meer bands dit muzikale pad bewandelen. Simpele upbeat punk, zwaar vervormde gitaren door middel van een winkel aan effectpedalen die worden overstemd door een vies gorgelende blackmetalvocalist. Nu is de muziek van Pus niet erg ingewikkeld, maar de hakkerige zwarte melopunk weet toch best indruk te maken.

Dat is niet in de laatste plaats vanwege de kwaadaardige gorgels van de vocalist. De echo wordt uitgebuit en alles klinkt alsof je middenin een grot staat terwijl de kaarsjes om u heen branden. Het klinkt dus alleszins occult zonder aan agressiviteit in te boeten. Een factor die daaraan bijdraagt zijn de achtergrondvocalen die op de juiste momenten even wat meeroepen. De riffs zijn simpel, maar de dynamiek in de liedjes weet de interessante bijdragen uit te lichten. Een mooi voorbeeld is Internet. Het begint hakkend en rommelig, om daarna bij een vette melodieuze riff uit te komen. De snaredrum stopt even met blasten en voilà: je hebt gelijk resultaat. Wel zouden de dubbele gitaren nog wat sterker uitgebuit kunnen worden met snedige vraag-antwoordspellen of solo’s. Ook de drummer doet weinig indrukwekkends, maar wat hij erg goed doet is grooven. Vooral het titelnummer is daar een mooi voorbeeld van met lekker ruige accenten waarbij de bekkens kapot mogen en de roffels harder zijn dan de val van de Bitcoin. Wat ook nog erg prettig is aan deze EP is de productie. Zo’n heerlijk goor Zweeds melopunkgeluid, maar dan met een extra dikke echo en effecten. O ja, de bassolo in het titelnummer: genieten! De wereld heeft meer bassolo’s nodig.

Aanradertje dus. Het duurt 8:32 minuten en dat is te kort! Veel kwaad kan het niet en zoals gezegd gaat deze zeker in de smaak vallen bij liefhebbers van energieke zwarte melopunk zoals Devil Master. Het wordt nog een hele kluif om in de toekomst een album vol te krijgen. De band moet er dan in slagen om iets langere songs te schrijven. Ik kijk er alvast naar uit! Luistertips: Aniquila, La Pus

Label:

Babylon Doom Cult Records, 2020

Tracklisting:

  1. Aniquila
  2. Oscuras Intenciones
  3. Internet
  4. Eres Una Pose
  5. La Pus

Line-up:

  • Parasito – Vocalen
  • Ayacucho – ?
  • Nausea – ?
  • Fxntxzmx – ?
  • Porfi4do – ?

Links: