Hatebreed – The Concrete Confessional

Rijkelijk laat ja, deze review. Tja, alsof ik niets beter te doen heb dan naar Hatebreed zitten luisteren. Nee, dat klopt niet, Hatebreed is het wel degelijk waard als je het aan mij vraagt. En of je dat nu vraagt of niet, ik geef je toch mijn mening. Ik ben fan van Hatebreed. Hoe banaal en oppervlakkig het soms ook moge klinken. Big deal, het maakt indruk, het is aanstekelijk, en het zet me in beweging. En voor iemand met een zittend beroep, iemand met een extreem gebrek aan ergonomie en iemand die seks heeft alsof zijn leven er vanaf hangt omdat het anders niet lukt, is “in beweging gezet worden” best wel vermeldenswaardig. Mijn favoriete HB is Supremacy, ik geef het maar even mee voor de context.

 Goed, plaat nummer zeven voor de meest geliefde “metalmatige” hardcoreband van vele metaalhoofden. Beginnen doen we met A.D. (American Disease), dat thrasht langs alle kanten. De furie is losgebroken. Hier worden de nekspieren aangesproken, op een hoog tempo. Seven Enemies is vooral tekstgericht, Jamey moet duidelijk wat doodsverwensingen kwijt. De trage en getelefoneerde springriffs op dit nummer bezitten echter totaal geen dynamiek, zeer jammer. Hoe anders is In the Walls, waar geopend wordt met een beestige metalcore-riff die je zo terug de tijd ingooit naar Merauder ten tijde van Master Killer (lees: Masta Killa). Ook Something’s Off mag gehoord worden, inclusief de rapperige vertellinkjes en “clean” nu metal strookje, want dit nummer is zo kleverig als het spul dat ‘s morgen mijn billen tegen elkaar houdt.

Voor de rest niets dan vintage Hatebreed-nummers vol sociaalkritische leuzen en opruiende propaganda, breakdowns, opgefokte metalcore en herkenbaarheid. Mijn black & death metal vriendjes zullen dit wel weer benoemen als slechtgezinde Limp Bizkit op anabolen, maar dat kan mij weinig schelen. Herbeginnen met A.D. voor nog een rondje Hatebreed MTF’ers. En nu maar hopen dat Trump wint, voor nóg betere nummers op plaat nummer acht.

Label:hatebreedconcretecd

Nuclear Blast, 2016

Tracklisting:

1. A.D.
2. Looking Down The Barrel Of Today
3. Seven Enemies
4. In The Walls
5. From Grace We’ve Fallen
6. Us Against Us
7. Something’s Off
8. Remember When
9. Slaughtered In Their Dreams
10. The Apex Within
11.Walking The Knife
12. Dissonance
13. Serve Your Masters

Line-up:   

  • Jamey Jasta – keel
  • Chris Beattie – bas
  • Wayne Lozinak – gitaar
  • Matt Byrne – drums
  • Frank Novinec – Gitaar

Links:

Score: 81/100