Pungent Stench – For God Your Soul, For Me Your Flesh, Been Caught Buttering, Club Mondo Bizarre – For Members Only, Dirty Rhymes & Psychotronic Beats, First Recordings (re-release)

Via Dissonance Productions komen deze maand de eerste vijf albums van het Oostenrijkse Pungent Stench uit. Alsof het allemaal niet genoeg is staan er op iedere heruitgave een aantal live nummers.

Voor wie het niet (meer) weet: Pungent Stench was begin jaren ’90 actief en reed mee op de grote golf van extreme death metal die destijds in opkomst was, maar al vrij snel razend populair werd. Hieronder in chronologische volgorde een bespreking van de albums.

Het debuut For God Your Soul, For Me Your Flesh sloeg destijds in als een bom. Het rauwe en ongepolijste geluid zorgden er, in combinatie met het feit dat er nauwelijks melodieën in de muziek verweven waren, voor dat dit insloeg als de spreekwoordelijke bom en de band in een klap op de kaart zette. Het zegt wat dat de nummers die hierop staan, jaren later nog steeds op de setlist staan en het zorgde ervoor dat dit een instant klassieker is geworden.

Hoe kon Pungent Stench daar nog overheen gaan? Nou, om te beginnen door op de opvolger Been Caught Buttering met een choquerende hoes te komen waarop twee zoenende, half verrotte hoofden staan. Verdere perversiteiten worden in muzikale vorm aangeboden middels: Shrunken And Mummified Bitch, Sputter Supper en Sick Bizarre Defaced Creation en de naam Pungent Stench was definitief gevestigd.

Het derde volledige album (Club Mondo Bizarre – For Members Only). De gitaren werden, geheel in de tijdgeest, wat omlaag gestemd en langzaam aan sloop er ook wat meer melodie in de muziek. Compositorisch kregen de nummers steeds meer een kop en een staart. Gelukkig bleven de thema’s seks, marteling en lichaamsvocht gelardeerd van de nodige humor. Wellicht is dit het sterkste album van Pungent Stench.

Op de e.p. Dirty Rhymes & Psychotronic Beats werd gekozen voor een sound die wat cleaner was. Pungent Stench speelde op eerdere albums al niet echt op warp-snelheid en doet het op dit album over de hele linie nog een tandje langzamer. De covers (Why Can The Bodies Fly en Four ‘F’ Club van respectievelijk Warning en Mentors) zijn aardig maar niet geheel passend in de rest van de stijl.

Op First Recordings tenslotte staan een vijftiental nummers uit de beginjaren van Pungent Stench. De geluidskwaliteit is beduidend minder dan later werk maar daar maalt niemand om want het levert een mooi inkijkje in de ontwikkeling van de band. De laatste vijf nummers van dit album zijn live opgenomen. Een leuk gebaar.

Conclusie is dat deze re-releases zeker de moeite waard zijn. Ten eerste omdat Pungent Stench met haar unieke geluid een bepalende factor in de scene is geweest en ten tweede omdat er veel extra materiaal op staat. Voor de jongere generatie wellicht een mooie manier om kennis met Pungent Stench te maken.

Label:

Dissonance Productions

Line-up:

  • Martin Schirenc – Vocalen, gitaar
  • Jacek Perkowski – Basgitaar
  • Alex Wank – Drums

Links: