Pulse – Adjusting The Space

We worden verwend bij Zware Metalen. Het gebeurt niet al te vaak meer dat de promopakketten zo uitgebreid en verzorgd zijn als dat van Pulse. Pulse, dat is een Oostenrijkse darkindustrialmetalband, een band die cyberpunk en EBM vermengt voor de electro metalhead die zich sci-fi-gewijs futureproof maakt. NRT Records, Grand Sounds Promotions, Dr. Music Promotion, ze geloven er allemaal rotsvast in. Zelfs Nuclear Blast biedt deze al aan in pre-order. De debuutplaat van Pulse kwam in 2015 uit via CCP Records (ze bestaan nog steeds ja). Op dat label kwamen ook enkele releases uit van die andere bands van frontman Nemesis (Astaroth, Estatic Fear).


Argeloos nam ik deze schijf ter hand en leek alles goed te gaan. Electro metal, een blend van zogenaamde harsh EBM en metalgitaren. Harsh EBM, voor wie het niet kent, is een kort door de bocht-benaming voor dansbare muziek die trance en/of techno vermengt met gothic en/of darkwave, een dosis extra power en vocalen die vervormd zijn of wat neigen naar screams of grunts. Je kunt gerust eens op zoek gaan naar Psyborg Corp., Grendel, Agonoize, Psyclon Nine, Centhron, Aesthetic Perfection. Leuk, soms, als ze bijvoorbeeld seksuele content hebben. Op Adjusting The Space doet Pulse dat trouwens ook met New Elastic Freak. Pulse heeft ook het springerige beatgedoe in zich, en combineert dat met industriële gitaren en vervormde ‘hardere’ vocalen die weliswaar perfect verstaanbaar zijn. Het is allemaal erg dansbaar, ideaal voor een Wave-Gotik-Treffen (waar ze al stonden), M’era Luna of festivals die lijken op Summer Darkness (wat missen we dat toch nog steeds keihard).

De mix die Pulse brengt heeft veeleer een EBM en electro metal uitvoering dan dat het de richting van een Kovenant of Spankraght uitgaat. Veel Russische en Oekraïense bands proberen hetzelfde recept uit als Pulse, zoals Semargl en Xe-NONE, al doet Pulse het zonder zangeressen en met een iets meer extragalactische sérieux, al blijft het ferm luchtig. De complexloze beats en trance tierlantijntjes liggen me wel, de gitaren mochten gerust wat meer body hebben, de vervormde vocalen vind ik persoonlijk niet echt passen in de context en staan vrij hard in de productie. En ik denk dat de meeste metalheads gelijkaardige meningen zullen hebben. Pulse kijkt dus best in de richting van de EBM om likes te halen. Of het moet zijn dat je echt alles was Neue Deutsche Härte aanbelangt wil uitproberen, dan kun je ook een poging wagen.

O ja, er valt wel een Zardonic-remix te beleven, als laatste nummer op deze plaat. Leuk!

Score:

72/100

Label:

NRT Records, 2020

Tracklisting:

 1. X 31‘ 26‘43 NY 109‘ 430“W
 2. We Won’t Come In Peace
 3. Supersonic Trance Sphere
 4. New Elastic Freak
 5. Sounds And Signals
 6. Adjusting The Space
 7. Encounter
 8. Star Light
 9. Black Knight
 10. Points Of Nibiru
 11. The Passage Entry
 12. Major Tom
 13. AlienAngel (Zardonic Remix)

Line-up:

Nemesis – Keel, gitaar, programmering
Dom – Gitaar
Vidar – Bas
Pulsar – Drums