Psycho Visions – Our Own

Wederom een heel mooi pakket, deze keer van het Poolse Psycho Visions, dat zijn tweede album heeft uitgebracht in eigen beheer. Recorded, mixed and mastered at Hertz Studio – dat belooft veel goeds. Psycho Visions brengt ons een progressieve vorm van melodische groove metal, denk ik, want traditioneel is het niet echt. Echt echt niet. Net als de vestimentaire keuzes die Psycho Visions maakt.


Niet traditioneel dus, wel erg speels en viriel, met hier en daar zelfs wat avant-garde en neoklassiek gitaarwerk. Het minste wat ik kan zeggen van deze plaat is dat het allesbehalve eenzijdig is. Er zijn invloeden van een In Flames hoorbaar, waar de melodeath van afgestorven is, maar ook thrash, nu metal, groove metal en progressieve/jazzy invloeden. Op een nummer als Conjurer worden er zelfs wat clowneske circus-elementen aangewend om het freaky aspect van deze band kracht bij te zetten. Veelal krijgt de semi-solerende lead met zijn hoge tonen het meeste aandacht, maar ook de verstaanbare vocalen (met een licht accent weliswaar), de speelse bas en de gedempte grooveriffs mogen delen in aandacht. Ook een  melodeath riff valt hier en daar te noteren, Inertia doet bijvoorbeeld keihard denken (qua gitaarwerk) aan eeuwwissel-Behemoth. De drummer (Bartłomiej) heeft eveneens een neus voor variatie en is de voorspelbaarheid vaak te snel af. Voor de rode draad doorheen het uitgebreide technische buffet moet je zelf maar zorgen.

Zoals de hoes aangeeft barst deze band van de ideeën, iets wat een psycho/schizo verscheidenheid aan tempo’s, stijlen, gemoedstoestanden en andere ervaringen tot gevolg heeft. Overdaad of niet, je gaat er niet snel vervelen met deze groovy nu metal Ram-Zet waar ook wat thrash en blackdeath-fantasie aan vasthangt. Muziek voor iedereen, muziek voor niemand, zo zeggen ze zelf. Daar kan ik me volledig in vinden. Voor mij is het allemaal net iets te ondoorgrondelijk, maar probeer het vooral zelf eens uit. Met bovenstaande videoclip bijvoorbeeld.

Score:

71/100

Label:

Eigen Beheer, 2020

Tracklisting:

1. Mirrors
2. Two Sides
3. Everywhere yet Nowhere
4. Hectic Gallop
5. Conjurer
6. Inertia
7. Place to Crawl
8. Feed Me

Line-up:

Kacper Sitarz – Bas
Bartłomiej Pelc – Drums
Maciej Pelc – Gitaar, zang
Exhumenicon – Gitaar, zang

Link: