Psychisme – Le Seuil Des Sensations

Het Belgische Hell label brengt met deze EP, Le Seuil Des Sensations, de Franse band Psychisme onder de mensen. Dit drietal heeft in de lokale Franse ondergrond al wat activiteit achter zijn naam staan. Nochtans doen de bands waar de heren in gespeeld hebben of nog steeds in spelen bij mij geen enkel belletje rinkelen. Dit wil natuurlijk helemaal niks zeggen, misschien heeft één van jullie wel iets in de platenkast staan van Apoptosis, Kosmos, Ysengrin of Hertogenwald. De titel van het eerste werkstuk van deze Fransen geeft het idee dat de heren black metal brengen met een depressieve onder- of boventoon. Ook de titels van de nummers net als de hoes brengt me op dit spoor.

De eerste noten, de eerste maten beloven in ieder geval al niet veel goeds. Je gaat geen vrolijke dertig minuten tegemoet, dat kan je gerust stellen. Al was het maar omdat ook de productie bijzonder scherp klinkt in al zijn elementen. De vocalen lijken wat van achter uit de vergeetput te komen en de scherpe gitaarsound maakt het niet direct aangenaam om luisteren. Niet in het minst omdat deze bij momenten toch wat hoekig en dissonant de bocht uitkomen. Soubresauts begint aan een razende vaart doch lijkt vervolgens in het zelfde bedje ziek. Nu als je depressieve black metal speelt, zou dit geen slecht teken mogen zijn, maar toch. Ook in dit nummer lijken er toch maar weinig hoogtepunten aanwezig te zijn. Het lijkt meer op een wirwar van riffs, thema’s die niet allemaal met elkaar door dezelfde deur kunnen.

Het vervolg op de openingstrack, Dé(s)phasé(s) II, laat zich vooral kennen door smerige keelklanken en een dissonant gitaarpalet. Het titelnummer lijkt evenmin een vat vol goede ideeën te zijn, wat jammer is, mede gezien de ervaringen van de bandleden. Nochtans is dit nummer wel het best van de EP, de reden hiertoe is melodische ondertoon in de gebruikte riffs die me in de verte, in combinatie met de snijdende vocalen, me wat aan de landgenoten van Seth, doet denken. Neurasthénie is dan weer een weinig verhullende eerder saaie, vermoeiende akoestisch afsluiter.

De eerste kennismaking met deze Fransen valt me dan ook wat tegen. Nochtans doet de black metal van de Franse school mijn hart altijd wat sneller kloppen maar op één of andere manier lukt dit Psychisme toch niet. Vermoedelijk ligt dit in het feit dat de nummers toch niet direct blijven hangen en het ontbreken van frisse ideeën.

Label:

Hell label, 2022

Tracklisting:

  1. Dé(s)phasé(s) I
  2. Soubresauts
  3. Dé(s)phasé(s) II
  4. Le Seuil Des Sensations
  5. Neurasthénie

Line-up:

  • Nekros – Gitaar, bas
  • Naja – Atra – Drum
  • Alrinack – Zang, gitaar (akoestisch)

Links: