Psyanide – Vertigo

Een Griekse band die het op zijn Amerikaans doet. Het is wellicht wat kort door de bocht of te gemakkelijk, maar in feite speelt het uit Thessaloniki afkomstige Psyanide groove metal die we al kennen van de grotere Amerikaanse bands. Het verschil zit hem dan ook in de details, op momenten waar de heren strooien met wat melodische elementen. Die horen we natuurlijk ook wel terug in het groove-genre, maar Psyanide heeft net die gave om het onder andere tijdens start-stopmomenten naar boven te brengen.

 
Vertigo is als tweede album onze eerste kennismaking hier op Zware Metalen en dat is mij een genoegen. Wormholedeath Records heeft daarmee onderdak geboden aan een band die de groove lekker als basis van het spel benut en er vervolgens een eigen saus aan toevoegt. Toegegeven, tijdens het titelnummer, waarmee de band aftrapt, valt het nog niet eens zo erg op. En ook het tweede nummer Empire Down blijft met een overhellend groove-gevoel wat hangen in de anonimiteit. Maar dan (!) is er ruimte voor Inertia, een nummer dat toch wat meer variatie aan de oppervlakte laat komen. De band speelt met gitaarloopjes, accenten en een aantal speelse momenten, zonder overigens ontzettend bruut van leer te trekken. Fading zet diezelfde lijn door, maar moet het dan weer meer hebben van de intense, vrij gruwelijke vocalen die ook erg hard overtuigen. De drums vormen daarbij niet enkel het fundament, maar weten ook echt zelf een behoorlijke stempel qua afwisseling binnen de geluidsoverdracht te drukken. De snellere passage met geweldig gitaar- en baswerk is haast briljant en bovenal zeer effectief uitgevoerd. Heerlijk!

Future Tense barst uit zijn voegen door de overmatige energie die vrijkomt, wanneer het nummer hard doorklinkt en indruk weet te maken met die typerende groove en vocalen. Zo af en toe doet het mij heel even aan de dynamiek van het Oekraïense Jinjer denken. De gitaarlead en de daaropvolgende akoestische passage zorgen ervoor dat de haren recht op de armen staan. En dan weet u waarschijnlijk al wat er komen gaat, juist ja een harde geweldsuitbarsting met een korrelige schreeuwgrunt. Present Perfect presenteert zich dan in eerste instantie als een echte rosser ofwel beuker, waarbij er ook wat thrash-invloeden te ontwaren zijn. Bewust ruimte maken voor de vocalen, wanneer het instrumentarium heel even wat naar de achtergrond schuift is in dit geval een bijzonder goede keuze! Het stemgeluid grijpt mij namelijk direct heftig bij de strot en daar passen die fijne melancholische leads prima bij. En wanneer de band dan ook nog gevoel heeft voor songwriting om er zodoende een akoestische passage tegenaan te gooien, kan ik niet anders concluderen dan dat Psyanide het goed heeft begrepen. Zie je maar eens als band staande te houden in dit toch niet bepaald onverzadigde speelveld der groovende metalen. Dat lukt de Grieken wonderwel met deze plaat.

Mijn vraag is dan ook, gaan deze woestelingen het voor de volle 51 minuten volhouden? Time geeft daar in ieder geval blijk van, met ook wat aparte effecten op de vocalen. Human Republic trapt dan weer eens af met een aparte gitaarpingel om er daarna een bevlogen deathrashcadans in te flikkeren. Error klinkt dan uiteindelijk een tikkeltje generiek ten aanzien van de rest van het materiaal op deze schijf, maar storen doet mij dat geenszins. Met het lange, afsluitende Oleka herpakt de band zich flink en horen we nu dan ook wat pittige melodeath, waarbij de groove op momenten wat meer naar achteren schuift. Geheel afwezig is de groove natuurlijk niet, maar de band ramt tijdens de afsluiter soms wat sneller door wat ook wel eens fijn is.

Concluderend is Vertigo een album met de nodige Griekse pit en peper, waarbij de overzeese groove-elementen in menig geval als basis fungeren. Het is verre van eenheidsworst wat Psyanide de deathmetalliefhebber voorschotelt en dat vind ik binnen het melodische groove-genre best wel knap!

Score:

87/100

Label:

Wormholedeath Records, 2024

Tracklisting:

  1. Vertigo
  2. Empire Down
  3. Inertia
  4. Fading
  5. Future Tense
  6. Present Perfect
  7. Time
  8. Human Republic
  9. Error
  10. Oleka

Line-up:

  • Dionisis Klokas – Vocalen
  • George Karazois – Gitaren
  • Kostas Alvanos – Gitaren
  • Fotis Amperiadis – Bas
  • Vasilis Kouimtzidis – Drums

Links: