Pryapisme – Diabolicus Felinae

Naast Igorrr en Whourkr zit op Apathia Records een derde avantgarde barok metal… muzikaal fenomeen. Pryapisme. Dit vijftal houdt van katten. Ik ook. Dit quasi puur instrumentale album is opgedragen aan Styx? la Belette, Bambou, TL, Ptérodactyle, Tabou, Grizor en Tamina, stuk voor stuk unieke beesten die zelfs meer in de pap te brokkelen hadden dan Lars Ulrich’s Pro Tools engineer. Dat is tevens te horen op dit derde langspeelstuk van Pryapisme.

 


Naast metal- en rockinstrumenten hoor je op deze nieuwe plaat saxofoon, contrabas, deuren, koorgezang, gemiauw en tal elektronische loops en effecten, die opnieuw zorgen voor een supereclectische vortex van geluiden. Daarbij word je nog eens getrakteerd op Japanse tokkelinstrumenten, NES-frequenties en 8bit-exploten, breakcore, jazz, klassieke muziek, Primus, Noorse avantgarde black metal en chaos. Ieder nummer is een op zichzelf staand stuk geflipt muziek dat keer op keer weer te intrigeren. Dit is uitdagend én vernuftig, niet zomaar complexe herrie of choquerend.

In vergelijking met Igorrr en Whourkr en zelfs ten opzichte van vorig werk vind ik dit Diabolicus Felinae minder breakcorig, maar minstens even uitdagend en interessant. Avantgarde wordt vaak gelijkgesteld met vergezochte kunstzinnigheid, wel dit is avantgarde die in your face is. Bijzonder stimulerende muzikaliteit die niet in een hokje te stoppen valt. Zeker uittesten, het volledige album graag.

Score:

85/100

Tracklisting:

 1. Un Max de Croco
 2. La Boetie Stochastic Process
 3. 100 % Babines, Pur Molossoïde !
 4. A la Zheuleuleu
 5. Tau Ceti Central
 6. Tête de Museau dans le Boudoir (Intermezzo)
 7. Myxomatosis Against Architektür Vol IV
 8. Carambolage Fillette Contre Individu Dragon Non-Décortiqué
 9. C++
 10. Totipotence d’un Erg

Line-up:

 • Nicolas Sénac – Gitaar, Bas, Synths
 • Benjamin Bardiaux – Keyboards
 • Aymeric Thomas – Drums, Klarinet
 • Goulwen Brager – Bas, Percussie & Sax
 • Nils Cheville – Gitaar

Links: