Provectus – Postero Mundi

Provectus zag al in 2015 het levenslicht, maar komt pas nu met het debuutalbum, getiteld Postero Mundi. Drie jaar geleden was er al wel een album met een lengte van dik een half uur, maar Existential Delusion wordt als een EP gezien door de band. Deze Belgen uit Vosselaar houden niet van poespas en spelen een lekkere old-school variant van black metal, maar dan zonder de standaard anti-christelijke, dan wel satanische onderwerpen. Zanger Tempore Anomalia – je moet er maar op komen – heeft een hoop te vertellen over de donkere krochten en filosofische kant van het leven, met de nadruk op het concept ‘tijd’, wat de nummers soms wel wat erg lang maakt. Is allemaal geen probleem, want kwaliteit is iets wat de band in de vingers heeft.

Een eigen geluid is anno 2022 ontzettend lastig te vinden en zeker als je de old-school vibe wil hebben, loop je tegen vergelijkingen aan. Provectus heeft naar eigen zeggen goed geluisterd naar Nargaroth, Immortal, Dissection en Taake, zonder het overtrekpapier van stal te halen. Sterker: het titelnummer is ijzersterk, zonder dat de bekendere namen te binnen schieten. Drummer Obitus mag vrijwel het hele album een lekker tempo uit de voeten toveren en na een paar luisterbeurten blijven er een aantal nummers positief in je hoofd achter. Zodoende groeit de waardering voor dit album en komt heel stiekem de jaarlijst voor 2022 om de hoek kijken.

Feit is dat de randzaken aan dit album kloppen. De hoes van Kris Verwimp is ontzettend gaaf en er zit een heel gedachtegoed achter het logo en de typische blackmetalaliassen. Het enige wat dan niet geheel in de lijn der verwachting ligt, is de productie. Die is namelijk heel netjes. Daar had best wat meer zand in de motor gemogen, voor een old-school blackmetalband is het te ‘clean’. Uiteindelijk komen deze Belgen met een erg goed album op de proppen en hopelijk hoeven we niet weer jaren te wachten op de opvolger van Postero Mundi.

Score:

83/100

Label:

Necktwister, 2022

Tracklisting:

 1. Gloria Dolorem
 2. Postero Mundi
 3. Aetherflow Dimensions
 4. Bane of Existence
 5. Lucid Nightmare
 6. Torn Fabric of Time
 7. Disordered Phenomenon
 8. Fractured Entity

Line-up:

 • Tempore Anomalia – Zang, gitaar
 • Obitus – Drums
 • Roach – Basgitaar

Links: