ProtoU – Memory Alpha

Cryo Chamber is een label dat vrijwel geen metalgerelateerde muziek de wereld in slingert. Het label blinkt uit in de grafische hoek: vrijwel elke release, stream, compilatie of YouTube-video ziet er fantastisch uit. Vrijwel alle albums die het label uitbrengt staan ook gratis en voor niets full length op YouTube. Eén van de vaandeldragers bij het label van de Zweed Simon Heath is ProtoU.

ProtoU komt dus uit een hokje dat eigenlijk niks met metal te maken heeft, maar de dark ambient in combinatie met drone heeft wel degelijk enkele raakvlakken met bijvoorbeeld Burzum, maar ook Darkspace en een handvol andere atmosferische/space blackmetal bands. Memory Alpha is het zesde solo album van Sasha Puzan en onbedoeld heeft deze Oekraïense dame de ‘perfecte’ soundtrack voor de huidige situatie aldaar uitgebracht.

Voor wie ProtoU en aanverwante projecten van het Cryo Chamber label niet kent: er is een zekere mate van tolerantie nodig om dit dan leuk te vinden. Het is een digitale mix van bliepjes, klikjes, soundtrack, soundscape, ambient en drone. No guitar was harmed in the making of this album. Persoonlijk vind ik dit erg gaaf, dit is muziek om via de koptelefoon te luisteren als je echt even helemaal niks moet. Zitten, luisteren, review typen, klaar. Ondanks het totale gebrek aan zang of tekst, weet je door de songtitels toch een reis door de ruimte te maken. Je hoort de creepy-achtergrondgeluiden in een nummer als Capsule of Decaying Dreams en twijfelt of het nu echt is of niet… Het titelnummer is weer heerlijk rustgevend en had bijvoorbeeld zomaar op Filosofem van Burzum kunnen staan. Het enige minpunt is wat mij betreft de lengte, het duurt net wat te lang.

De kans is groot dat de gemiddelde ‘SLAYYYEEEERRRRRRR’ roepende Wacken bezoeker hier helemaal niks mee kan en dat is uiteraard hun goed recht. ProtoU zal nooit op een metalfestival (Sasha Puzan doet trouwens niet aan liveshows) staan maar verdiend absoluut een luisterbeurt.

Score:

75/100

Label:

Cryo Chamber, 2022

Tracklisting:

  1. Landing
  2. Shimmering
  3. Soul Machines
  4. Capsule of Decaying Dreams
  5. Memory Alpha
  6. Replica
  7. Somniat Praetenta
  8. Fragmented
  9. Waves of Coma

Line-up:

  • Sasha Cats – Alles

Links: