ProtoU – Echoes of the Future

ProtoU is het kindje van Sasha Cats, een Oekraïense jongedame die na een opleiding in klassieke instrumenten besloot om drone en ambient te gaan maken. In amper drie jaar tijd is ze uitgegroeid tot een grote naam op het Cryo Chamber label, waar ze ook regelmatig remixes en compilaties voor maakt. Inclusief een aantal samenwerkingen is Echoes of the Future alweer album nummer acht. De muziek heeft helemaal niks met metal te maken, maar de sfeer is echt fantastisch en heeft wél raakvlakken met aan metal gerelateerde bands. Denk aan Neptune Towers van Fenriz (Darkthrone), of de ambient stukken van Darkspace.

Het album begint nog vrij timide, met twee wat simpele ambientnummers, maar daarna wordt het leuker, met een handvol dark ambient soundscape nummers. Deep Space Ambient volgens de biografie. Creepy geluiden nemen je mee op een reis door het eindeloze heelal en de reis is geen pretje. Afsluiter Vessels of God laat een onverstaanbare speech horen, maar toch weet je dat het geen goed nieuws is.

Zoals vrijwel alle releases uit dit genre is er een perfecte productie, heel warm en helder. Sasha Cats weet duidelijk waar Abraham de mosterd haalt en levert een topplaat af. Maar je moet er wel van houden. Recent werd op Zware Metalen ook de band Canaan beoordeeld en die kreeg een score van 30/100. Ik zou er bijvoorbeeld 70/100 aan geven. Smaken verschillen en ik zou willen zeggen: proef dit eens!

Score:

80/100

Label:

Cryo Chamber, 2018

Tracklisting:

  1. Gone
  2. Interlinked
  3. 43258D
  4. Drawings Of Nebula
  5. Transmissions
  6. Hounds Of The Void
  7. Vessels Of God

Line-up:

  • Sasha Cats – Instrumenten, programmering

Links: