Prong – Age Of Defiance

In de jaren 2014 tot en met 2017 bracht Prong elk jaar een album uit. In 2018 bleef het echter stil en ook 2019 dreigde voorbij te gaan zonder release van de Amerikaanse cross-over thrashers. Zo aan het eind van het jaar komen Tommy Victor en zijn mannen dan toch met een EP. Daarop vinden we twee nieuwe nummers en drie live-uitvoeringen van klassieke tracks. Ook Victor zelf zal het ons niet kwalijk nemen dat we Age Of Defiance als “aardig tussendoortje voor de fans” kwalificeren. In het begeleidend schrijven meldt hij immers dat de opnames voor de EP in het drukke schema van de band zijn geperst juist om te voorkomen dat de fans al te lang op nieuw materiaal moeten wachten.

De titeltrack knalt er stevig in met een mengeling van oude Prong en heftiger nu-metal. Na het donderende intro wordt echter een tandje teruggeschakeld. De staccato riffs worden naar de achtergrond gedrongen ten faveure van meer melodieuze, bijna gotische zang. Ook door de licht industriële toets gaat de song daarmee in de richting van het geluid dat Killing Joke in het midden van de jaren ’90 liet horen. Het nummer is zeker niet slecht en zelfs meezingbaar, maar een beetje wezensvreemd aan Prong. In de iets agressievere tweede track End Of Sanity blijft Victor met een heerlijk scherpe riff dichter bij het klassieke geluid van zijn band. Dat men eerder dit jaar op tournee is geweest met het klassieke album Cleansing zal daar mogelijk voor iets tussen zitten. Toch zien we ook deze song nog niet meteen uitgroeien tot fanfavoriet in de live-set van de band.

Nu we het toch over live hebben… De laatste drie nummers van de EP zijn opgenomen bij een optreden in Berlijn in 2015 voor een dolenthousiast publiek. Tenminste, dat hopen we maar want het geluid lijkt direct uit de mengtafel getapt. Applaus en andere fanparticipatie zijn niet te horen, hetgeen de opnamen wat klinisch laat klinken. Verder is het geluid heel behoorlijk, zij het soms enigszins wollig (toegegeven, net als dit taalgebruik). Interessant is met name dat niet gekozen is voor de “hits” Snap Your Fingers, Snap Your Neck en Whose Fist Is This Anyway?, maar voor een drietal andere fijne tracks uit de rijke catalogus van de band. Rude Awakening wordt zeker niet slecht gebracht, maar toch veer ik echt op bij het veel scherpere Another Wordly Device. Altijd lekker hoe die klassieke riff door de basgedreven basis heen beukt, ook in deze versie. Cut Rate tenslotte wordt ook fijn agressief gebracht, zoals we dat kennen van het Prong in de vorm van de laatste jaren.

Op naar het nieuwe album dat overigens nog wel even op zich zal laten wachten en vermoedelijk niet eerder dan eind 2020 zal verschijnen.

Label:

Steamhammer/SPV, 2019

Tracklisting:

  1. Age Of Defiance
  2. End Of Sanity
  3. Rude Awakening (live)
  4. Another Worldy Device (live)
  5. Cut Rate (live)

Line-up:

  • Tommy Victor – Gitaar, vocalen
  • Jason Christopher – Gitaar
  • Aaron Rossi – Drums

Links: