Progstone – Out From There

Progstone – Out From There

Chamosound Records, 2014

Collega René kon er niets mee. Ik ben slechts op de naam afgegaan, want een lekker potje prog, daar houd ik wel van. Getooid in een fraai hoesje met daarop een nors kijkende zeeman begon ik al wat te twijfelen. Niet het stereotype plaatje voor een progressief schijfje. En bij beluistering van de eerste noten op Out From There is het mij direct duidelijk. De Zwitserse band Progstone maakt muziek die we twintig jaar geleden grunge noemden.

Is dat erg? Integendeel. Oké, veertien nummers zijn wat mij betreft iets te veel van het goede, maar Progstone brengt makkelijk in het gehoor liggende rock. Goed uitgevoerd, goed gezongen, een tikkie eentonig, maar voorzien van een topgeluid. De vergelijking met Pearl Jam (zang) en Soundgarden (riffs) is snel gemaakt, maar Progstone als een goedkope kopie afdoen is niet terecht. Oké, de plaat is afgemixt in Seattle, maar dat hoort er nu eenmaal bij.

Out From There doet her en der ook nog wel eens wat denken aan Queensrÿche ten tijde van Here In The New Frontier. De grungy riffs, de muzikaliteit en de sterke zang zijn het die dat doen. Sterke tracks zijn Blackout, From Loneliness en Out From There. Een prima rockplaatje, en een prima debuut na een aantal EP’s.

Tracklisting
progstone

 1. Alone Together
 2. Out From There
 3. The Thin Red Line
 4. Blackout
 5. Wanna Leave
 6. Inner Fire
 7. Taste Of The End
 8. Bark Of Time
 9. Turning Down The Light
 10. From Loneliness
 11. Your Puppet
 12. Just A Game
 13. Psychotic Cage
 14. Bark Of Time

Line-up:

 • Julien Brousset – zang, gitaar
 • Yohan Ravara – drums
 • Alban Wirthner – gitaar
 • Eric Pellouchoud – bas, zang

Links: