Imperial Triumphant – Vile Luxury

Derde album voor het New Yorkse ensemble Imperial Triumphant, een band die actief is sinds 2005. Na zijn in eigen beheer uitgebrachte album Abominamentvm werd de band opgepikt door Code666, een label met een neus voor avantgarde metaltalentjes. Nu maakt de band de stap naar het vrij beruchte Gilead Media, thuis voor excentrieke en afwijkende undergroundbands. Imperial Triumphant‘s nieuwe wordt in ieder geval her en der gelauwerd en lijkt één van de verrassingen van het jaar te gaan worden.

Een verrassing, althans voor mensen die hun metal graag verrassend willen geserveerd krijgen, mensen die al een tijdje meedraaien in het circuit in eerste instantie lijkt me. Imperial Triumphant brengt een zeer uitdagende en aandachtsvragende mengvorm van verschillende subgenres. Persoonlijk zou ik verwachten dat dit een Australische band is, omdat het enerzijds Ulcerate (ligt er tegenaan) techdeath laat horen en anderzijds occulte doffe frequenties bovenhaalt die eigen zijn aan de Australische doomdeath scene. Om het maar niet te hebben over de chaotiek van een Portal. Het is echter een New Yorkse band, die qua geluid aldaar het meest aanleunt tegen Immolation.

Was dit dan geen black metal band? Wel, neen. Qua imago is het dat wel, inhoudelijk kun je ook linken leggen met demonische thematieken en de donkere kant van de mens, maar muzikaal… neen. Akkoord, hier en daar een Deathspell Omega dissonantie, maar dan van de Deathspell Omega in een deathmetaleditie. Imperial Triumphant klinkt gewoon erg uitdagend, ziet er uitdagend uit (een typische sombere doch weelderige en glanzende stijl) en geeft de luisteraar iets om mee aan de slag te gaan. Het is BOEIEND. Het mag dan ook geen verrassing heten dat dit verrassend goed zal scoren, maar dat komt omdat we het onverwachte gewoon keihard verwachten.

Score:

84/100

Label:

Gilean Media, 2018

Tracklisting:

 1. Swarming Opulence
 2. Lower World
 3. Gotham Luxe
 4. Chernobyl Blues
 5. Cosmopolis
 6. Mother Machine
 7. The Filth
 8. Luxury in Death

Line-up:

 • Ilya Goddesraper – vocalen, gitaar
 • Erik Malave – bas
 • Kenny Grohowski – drums

Links: