Illumenium – Jackal & Gehenna

Mijn leven is een aaneenschakelingen van emotionele opwinding, absurditeit, inzicht, verlieservaringen, humor, orgasmes en vreemde verhalen. Eén van de meest recente vreemde verhalen vond plaats op 5 december dit jaar. In mijn tijdelijke (extra) functie van happiness manager, reed ik voor het bedrijf waarvoor ik werk tussen de middag om Belgische kwaliteitschocolade te halen, om vervolgens uit te delen aan de collega’s. Sinterklaas en zo, je begrijpt me wel.

Volledig in kostuum kwam ik met mijn nieuwe sportwagentje de parking van de lokale hypermarkt opgevlogen. Ik reed daarbij bijna een landloperachtige/Antifa-uitziende persoon omver. Dat gebeurt wel vaker, maar deze keer was het per ongeluk. Meer zelfs, ik was in mijn recht en de persoon in kwestie kwam zich excuseren. De eerste twee seconden dan toch, want meteen vroeg hij mij “wat mijn favoriete muziekgenre is”.  Black metal antwoordde ik meteen. De persoon in kwestie staarde mij perplex aan. Begrijpelijk, want ik zag eruit als Koen Wouters op Oudejaarsavond.

Om een kort verhaal nog korter te maken, kwam het er op neer dat hij een Est was die met zijn grunge/metalband constant op tournee is en albums aan het verkopen was om geld te hebben voor voeding (en drugs, ongetwijfeld). Toen ik hem vertelde wie ik was kreeg hij een behoorlijk slappe lach, denk ik, want ik weet niet zeker of Esten de gewoonte hebben om door de knieën te gaan als ze lachen. Het kan ook aan het gebrek aan voedsel gelegen hebben natuurlijk. Goed, ik ruilde twee albums van de band in kwestie (Illumenium) voor wat euro’s en een zak chocolade die ik in de winkel had laten vallen en onmogelijk kon gegeven worden aan collega’s (want die eten alleen chocoladebeeldjes die ze zelf aan diggelen kunnen slaan).

Op de vraag of ik ook “andere dingen” bij had – refererend naar het nummer My Last Cocaine dat op één van de twee albums staat, antwoordde ik negatief. Niet omdat ik er geen bij had – wat goed mogelijk was aangezien ik er uitzag als Koen Wauters op Oudejaar –  maar omdat de titel van het net vernoemde nummer op zijn cd anders niet meer zou kloppen. Daarna namen we vredevol afscheid en had ik twee albums in mijn handen, waarvan eentje pas in 2018 verschijnt… vreemd verhaal, inderdaad.

Twee albums dus, die er beiden erg goed uitzien. Twee mooie digipacks, kleurrijke postkaartformaat kartonnen met elk een schijfje die telkens achttien (!) nummers bevatten. Ik verwachtte er niet bijster veel van, muzikaal dan, maar dat bleek erg goed mee te vallen. Een heel erg professionele sound kwam me meteen tegemoet, van bij de introgeluiden. Dat komt wellicht vooral omdat Illumenium het graag progressief houdt (progrock dus), voor ze beginnen rocken en beuken.

Illumenium maakt gebruik van een breed spectrum aan speelstijlen, gaande van (prog)rock tot nu metal tot dark metal. Het is bijzonder allround en niet alleen muzikaal trouwens. De nummers gaan inhoudelijk over mythische onderwerpen, religie, persoonlijke verhalen… die in vrij sterk Engels gebracht worden. Op Jackal staat ook een cover, van Sia (Chandelier), die hier heel erg excentriek vertolkt wordt.

Het album Gehenna, dat in 2018 zal verschijnen, ligt in dezelfde lijn als Jackal, en laat goed geproduceerde rock/metal horen met een gezonde dosis goth/dark metal, catchy/radiovriendelijke elementen en progressieve melodieën. Niet meteen mijn ding, maar wel lekkerder dan een zoveelste chocoladebeeldje van Fondant Piet (mag deze term nog?). In ieder geval, mocht je binnenkort op de parking van de lokale hypermarkt iemand bijna omver rijden, duw dan even harder op de rem en haal je portefeuille boven. Het zijn niet allemaal drugsverslaafden, getuigen van Jehova, advocaten of Antifa’s die om je geld komen smeken omdat ze er tegen zijn…

Score:

155/200

Label:

Eigen Beheer, 2017

Tracklisting Jackal:

 1. For My Old Friend
 2. Save Us from Religion
 3. Jackal
 4. My Last Cocaine
 5. La Bruja
 6. Dream Made of Stone
 7. The Sick Letter
 8. Stairway to No Heaven
 9. Chandelier
 10. Soldiers of Band
 11. My Own Way
 12. Face of Time
 13. Bulgaria
 14. We Are Metal
 15. Towards Endless 8
 16. One World, One Dream
 17. Incomplete
 18. We Never Die

Tracklisting Gehenna:

 1. 1l3ram
 2. Shot Locker
 3. Gehenna
 4. Hotel Breakers
 5. Save Us from Religion 2
 6. My Children
 7. Number One
 8. Infinity (feat. Big N)
 9. Firewall
 10. Cold Winter
 11. Put Your Money in Your A
 12. End of Times
 13. Green Light
 14. Etiquette
 15. 1914
 16. The Light
 17. Social Network
 18. We Belong to the Underground

Line-up:

 • Kari Kärner – Zang
 • Andre Kaldas – Keel
 • Kevin Presmann – Gitaar
 • Romy Leis – Gitaar
 • Karli Raaga – Bas
 • Raigo Tüür – Drums

Link:

Illumenium Facebook