Prognosis – Definition

Voor fans van Mastodon, Trivium, Gojira en Carcass. Oké, dit moet geluisterd worden. Ondanks de duffe bandnaam, albumtitel en lelijke bijhorende hoes! Gelukkig is de muzikale inhoud van deze nieuwe groep uit Manchester een heel stuk straffer dan de verpakking.

De intro van Echoes zou zo op Leviathan van Mastodon kunnen en Downfall lijkt bijna geleend van Gojira. Wat Prognosis verder nog gemeen heeft met Mastodon, is muzikale virtuositeit en dan vooral in de drums. Let maar op de intro van High Road. Ja, er bestaat zelfs een gelijknamig nummer van Mastodon. Maar verder lijden beide bands ook aan dezelfde kwaal, met name dat de zang niet van hetzelfde niveau als de instrumenten is en vaker klinkt als een ruime zucht, dan een flinke uithaal. Bij Mastodon is dat sterk verbeterd, dus hopelijk kan Prognosis dit ook bijsturen in de toekomst. Toch mist het geheel daardoor soms een beetje overtuigingskracht, een finishing touch als het ware en is het bijna jammer wanneer de zang invalt op sommige plekken. Daarbuiten heeft Prognosis de tendens, en dit is de grootste kwaal, om in alle nummers teveel riffs te willen steken, waardoor de nummers lang aanvoelen. Tot slot zijn er ook drie volledig overbodige intermezzo’s op het album geplaatst, die de band voor mij overigens had mogen schrappen.

Elk nummer op dit album heeft een eigen kort verhaal als achtergrond, maar ondergetekende is niet de wereld der trollen en feeën ingedoken. Dat vond ik echt te ‘nerdy’, zeker met een titel als Definition. Ik bedoel, ik schrijf al recensies, we moeten de kuisheidsgordel nu ook niet volledig laten vastroesten. De eerste zin van de recensie vat Definition goed samen. Luister je graag naar deze groepen, geef het dan een kans, je gaat op z’n minst een aantal riffs zelf eens willen uitproberen.

Score:

70/100

Label:

Eigen Beheer, 2018

Tracklisting:

 1. High Road
 2. Echoes
 3. Isolation
 4. Downfall
 5. Repentance
 6. The Sycophant
 7. Legacy
 8. Waste
 9. Drones

Line-up:

 • Danny Daemon – Bas, Vocalen
 • Phil Weller – Gitaar, Vocalen
 • Christian Hickson – Gitaar
 • Aaron Youd – Drums

Links: