Primordial Serpent – Adversary Of God

Geoff Coran oftewel Dominus Wolnir is de man achter deze blackmetalband Primordial Serpent uit Winnipeg, Manitoba en dan zitten we inderdaad in Canada. De Canadese blackmetalscene ligt me, net als een aantal andere, nauw aan het hart. De typische ijskoude, penetrante vaak snelle en melodische black metal heeft wat raakvlakken met de Franse en Scandinavische scholen. Primordial Serpent is een band die in 2020 het levenslicht zag en intussen 24 releases op zijn conto heeft. Dit Adversary Of God is daarvan het zevende volwaardige album. Te bedenken dat de heer Coran dan ook nog eens actief is in Dojo Kobra en Kalameet, beiden voor mij onbekend. De man heeft precies tijd te over. Je kan je dan kritisch de vraag stellen of alles wat door deze brave man wordt gemaakt ook op plaat dient gezet te worden. Het antwoord volgt in luttele ogenblikken. Eerst nog even vermelden dat volgens de promojongens de black metal van deze Canadese band zou geschroeit zijn op de leest die andere bands zoals Darkthrone, Sargeist en Immortal ook al zouden gebruikt hebben.

En als het van de heer Coran zou afhangen zou één ieder van ons vanaf de eerste noten terechtkomen in het Vagevuur, vandaar de intro, Chasm Of Hellfire. Sargiest, Sarkrista, Satanic Warmaster opgemengd met wat ondergrondse Canadese invloeden, zo zou ik de black metal van Primordial Serpent omschrijven. Je maakt kennis met zijn typische stijl in het eerste volwaardige nummer Conduit Of Darkness. Heerlijk rasperige gitaartonen en penetrante melodieën worden voorzien van glijdende baspartijen en een (geprogrammeerde?) strakke drumsound. De vocalen worden wel afgemeten, de nummers worden dus niet te vol gespuugd met allerlei lelijks. Zoals zo vaak wordt er ook gebruik gemaakt van tokkelende gitaarthema’s, ditmaal voorzien van een drassige, plensende regenbui. Adversary Of God lijkt alzo wat te verwateren, niks is echter minder waar. De snelheid wordt redelijk plots opgedreven en opnieuw word je geconfronteerd met de vernuftigheid waarmee de heer Caron zijn riffs schrijft. Salpeterig, zurig, penetrant met een heerlijk boeketje.

In vergelijking met de bovenstaande nummers is Harbringer Of The Final War eerder een slap nummertje en ontbreekt het vooral in de eerste maten wat aan brutaliteit en agressie. Gelukkig beseft Primordial Serpent dat de kracht van zijn muziek ligt in de snellere nummers. Lightbringer gaat verder in de voetstappen die al in de ijskoude bevroren aarde werden gezet door de eerste twee volwaardige nummers op deze plaat.

Laat de heer Caron aka Dominus Wolnir maar gewoon verder muziek maken zou ik zo zeggen. Laat hem maar zijn eerder typisch Fins geïnspireerde black metal afleveren in welke vorm dan ook. Voor fans van bovenstaande bands zal Primordial Serpent‘s Adversary Of God album absoluut geen miskoop zijn.

Score:

80/100

Label:

Eigen Beheer, 2023

Tracklisting:

  1. Intro (Chasm Of Hellfire)
  2. Conduit Of Darkness
  3. Adversary Of God
  4. Harbringer Of The Final War
  5. Lightbringer
  6. Dreams Of Shattered Crosses
  7. Road To Destined Death (Adversary Version)

Line-up:

  • Geoff Coran – Zang, alle instrumenten

Links: