Primitive Man – Scorn

Primitive Man – Scorn
Throatruiner Records, 2013

Inmiddels is het half februari en heb ik nog geen album gehoord dat kans maakt op mijn jaarlijst. Vorig jaar was dat met de snelle release van Pilgrim wel anders. Maar gelukkig komt daar uit de donkerste dieptes de band Primitive Man met haar debuutalbum dat de aarde doet trillen.

Deze band bestaat uit de complete line-up van Clinging To The Trees Of A Forest Fire en is hierdoor al prima op elkaar ingespeeld, dus aan de kwaliteiten van de muzikanten zal het niet liggen. In tegenstelling tot eerder genoemde band maakt Primitive Man de meest duistere en zwarte vorm van sludge met een enorme nadruk op doom.

De beestachtige opener Scorn gaat langzaam maar vernietigend voorwaarts als een duistere demon in slepende tempo’s bewegend. Soms even wat crust en d-beat als er een versnelling invalt. De stem van het beest is getergd en schreeuwend uit het diepe. Hierna trekt het zich tijdelijk terug in een industrial black noise fabriek waarbij je de ketens hoort schudden op Rags en I Can’t Forget. Met Antietam komt het beest weer los voordat koorgezang het probeert uit te drijven tijdens Black Smoke om definitief weer los te breken voor de finale. De afwisseling roept een beklemmende duisternis op tijdens beluistering van dit album.

Makkelijk luistervoer is dit absoluut niet, maar daar draait het hier niet om. De sfeer die de muziek uitademt is zo sterk en bijna perfect uitgevoerd dat de plaat je zal meeslepen en je elke keer weer zal verrassen. Aanrader!

Primitive Man
Tracklisting:

  1. Scorn
  2. Rags
  3. I Can’t Forget
  4. Antietam
  5. Black Smoke
  6. Stretched Thin
  7. Astral Sleep

Line-up:

  • Zach Harlan – Bass
  • John P. Damron – Drums
  • Ethan McCarthy – Vocals, Guitars

Links: