Primitive Man – Immersion

Waarschuwing: Ben je vermoeid, neerslachtig of is je mentale weerbaarheid zo zwak als een verkoold luciferhoutje? Dan is het beter om Immersion even te laten liggen tot betere tijden aanbreken. De death/doom van het Amerikaanse Primitive Man vereist aardig wat spek op je mentale botten en Immersion is daar geen uitzondering op.

Bovenstaande introductie is meteen een verklaring waarom de recensie van dit in 2020 uitgekomen album wat op zich heeft laten wachten. Ondergetekende is zelf een aantal maanden dat verkoolde luciferhoutje geweest (lees: burnout). Maar, dat ik inmiddels in staat ben om dit soort geinige vergelijkingen te maken is een teken aan de wand dat we weer helemaal terug zijn. En daarmee ook in staat om de bleke, zware en energieslurpende death/doom/noise van Immersion tot me te nemen.

De muziek van Primitive Man omschrijven is een zware taak. Het gewicht van de trage, bleke en naargeestige tracks als The Lifer of Menacing lijken je fysiek in te duwen. Het is lastig om de vinger erop te leggen, maar de druk op je schouders is voelbaar. De mannen krijgen het voor elkaar je als luisteraar heel klein te laten voelen, kreupel en liggend in een  uitgestrekte, lege, pikzwarte grot waar de lucht koud en ijl is. Immersion eist de volledige aandacht van je zintuigen op. Het effect is dat de muziek het enige is wat er in je hoofd omgaat. Als we het hebben over immersie, is Primitive Man daar met vlag en wimpel in geslaagd.

Dat de plaat een zware hap is, moge inmiddels duidelijk zijn. Maar laat je hierdoor niet afschrikken. Ten opzichte van zijn voorganger Caustic, die een onberispelijke 77 minuten duurt, is Immersion met 35 minuten een stuk vergeeflijker dan zijn ‘grote’ broer. Dat maakt Immersion de ideale aangelegenheid om de muziek van Primitive Man uit te proberen, mocht je daar ooit over getwijfeld hebben.

Score:

80/100

Label:

Relapse Records, 2020

Tracklisting:

  1. The Lifer
  2. Entity
  3. Menacing
  4. Foul
  5. Consumption

Line-up:

  • Ethan Lee McCarthy – Gitaar, vocalen
  • Jonathan Campos – Basgitaar
  • Joe Linden – Drums

Links: