Praying Mantis – Gravity

Volgens de bio bij de promo van dit album was Praying Mantis in de jaren zeventig samen met Iron Maiden, Def Leppard en Saxon een van de koplopers van de NWOBH. Ik moet bekennen dat – ondanks dat Praying Mantis al sinds 1973 actief is – ik tot voor kort nog nooit een noot van deze Engelse band gehoord. De bandnaam heb ik wel vaker  zien langskomen, maar ik werd pas getriggerd toen ik John Jayce Cuijpers’ indrukwekkende stem hoorde tijdens Ayreon Universe vorig jaar, en hij bij deze band blijkt te zingen.

Gravity is het elfde album van deze band en het tweede album in de huidige bezetting sinds John Jayce Cuijpers en Hans in ‘t Zand zijn toegetreden in 2013. Het album staat vol met kwalitatief prima gespeelde AOR . Met opener Keep It Alive begint het album uitstekend, maar daarna verzandt de band in weinig spannende, mid-tempo melodieuze rock die doet denken aan bands als Tyketto en Foreigner, maar nergens dat niveau haalt. Ook de zang van Cuijpers, die hier prima zingt, kan daar niets aan veranderen.

Het album kent in de vorm van 39 Years, Destiny in Motion en Final Destination nog wat oplevingen, maar als geheel is het album slechts degelijk en voorspelbaar. Het is dankzij het hoorbare vakmanschap van de muzikanten dat Gravity toch een ruime voldoende scoort.

Score:

69/100

Label:

Frontiers Music, 2018

Tracklisting:

 1. Keep It Alive
 2. Mantis Anthem
 3. Time Can Heal
 4. 39 Years
 5. Gravity
 6. Ghosts Of The Past
 7. Destiny In Motion
 8. The Last Summer
 9. Foreign Affair
 10. Shadow Of Love
 11. Final Destination

Line-up:

 • John Cuijpers – Zang
 • Tino Troy – Gitaar, Zang
 • Chris Troy – Bas, Zang
 • Andy Burgess – Gitaar, Zang
 • Hans in ‘t Zandt – Drums

Links: