Powerstroke – Awaken The Beast

Powerstroke – Awaken The Beast
Ultimhate Records, 2012

Maak de dieren wakker, neem de baasjes er ook maar bij, hier zijn de winnaars Belgische Wacken Metal Battle 2011. Vanuit het metalvriendelijke Meetjesland verhuisden ze voor hun tweede volschijf naar de Oakwood Studio in Italië. Jacob Hansen, die Volbeat regelmatig een beurt geeft, masterde. Gary Meskil van Pro-Pain brulde een zanglijntje mee. Voeg daar een puike live reputatie bij en je snapt waarom we hier best naar hebben uitgekeken.

Dat laatste is eigenlijk de enige referentie die je daadwerkelijk hoort. Ondanks dat ze naar de Oakwood Studio trokken klinkt de plaat alles behalve afgeveild. Er steken nog hele weerhaken en wortelstronken van groovesplinters uit de plakkerige snaren. Dat maakt het aanvankelijk redelijk troebel. Zeker omdat het ritme soms lijkt te haperen krijg je de indruk dat het ietsje té live klinkt voor een cd. Afgezien daarvan sleuren de pletwalsende grooves in een dikke drapsound je helemaal mee. Enorm opvallend zijn de drukkende zanglijnen, die uit meerdere samengeperste lagen bestaan. Omdat de shouts, grunts en crunchy cleans zeer snel wisselen en vaak net niet helemaal samenlopen, komen die spitfiresalvo’s aan verschillende zangstijlen over elkaar nogal druk over in het begin. Maar net als die ruwe sound evolueert dat gaandeweg tot een heus handelsmerk. De grunt heeft iets van een pezigere variant op het unieke stuk van Vader. De ruwe korrelclean zit dit genre als gegoten en brengt een zachte dosis melodie.

De riffs houden het vet en simpel en zwelgen ten gepaste tijde een lekker scheurende whiskeysolo naar binnen. De poeierende snare-aanvallen met rammeiende basvellen zorgen voor agressieve tempowissels in wisselwerking met de meer mid tempo weerwolfriffs (Centerfold). Het duo Point Of ViewWatch & Learn luidt een barbaarse riffbelegering in die de vocale zandzakjes alleen maar verstevigen. Toch opletten dat sommige zanglijnen en riffritmes niet te sterk op elkaar gaan gelijken. Maar het is eens wat anders dan het zoveelste glasheldere stuk kristal. Rond deze diamant hangt nog een robuust stuk gesteente en dat hoeft er heus niet afgeslepen te worden!

Tracklisting
Powerstroke - Awaken The Beast

 1. The Power And The Strength
 2. Centerfold
 3. Sense Of Honor
 4. Hero Tolerance
 5. Good For Nothing
 6. Point Of View
 7. Watch & Learn
 8. Thumbs Down
 9. The End Of Things To Come
 10. Death By Broken Heart

Line-up:

 • Maarten Geeraerys – Gitaar, Vocalen
 • Jonathan Matthijs – Basgitaar, Vocalen
 • Frederiek Nuyt – Gitaar
 • Jannick Govaert – Drums

Links: