Manticora – To Kill To Live To Kill

Een klein geheim: in 1999 hoorde ik de debuutplaat van de Deense power/speedmetalband Manticora, in een vol gas blackmetalperiode. Het eerste nummer When Forever Ends was een honderd procent voltreffer. Sindsdien volg ik de band met de zanger wiens stemgeluid extreem herkenbaar is. Lars Larsen en zijn trouwe gezel Kristian op gitaar maken nog steeds platen, ook al is de laatste al acht jaar oud. Ze hebben trouwens wel iets met het getal acht. Dit is hun achtste plaat, en ze hebben ook een memorabel album uitgebracht in 2004 genaamd 8 Deadly Sins.


Door de jaren heen is Manticora steeds steviger gaan klinken, waarmee ik bedoel dat het geluid steeds voller werd, meer body kreeg. Het is nog steeds bijzonder agressieve power metal met heel veel speed en ook steeds meer thrash en death metal invloeden. De zang is nog steeds hoog en power metalfähig (hier en daar zelfs wat grunts op de achtergrond), maar qua muziek kun je dit even goed vergelijken met een Darkane, Susperia of Testament. Daarbij heeft het ook nog eens een snedige technisch/progressieve sound waarmee ook Pyramaze/Evergrey-fans zeer tevreden zouden zijn. De nummers zitten ingenieus in elkaar, zijn telkens bijzonder gezwind en leggen het beste uit verschillende genres samen. Ook aan sfeer wordt gedacht, met veel emotioneel beladen tussenpartijen, wat toetsen die subtiel geponeerd worden en theatrale scenario’s die de technische bagage van Manticora dik in de verf zetten. De Hansen productie is opnieuw dik in orde, zonder dat het als bandwerk klinkt.

To Kill To Live To Kill… to Rule. Manticora is een absolute genreoverstijgende topper die het verdient om hoog in de jaarlijst te eindigen. Luister even een nummer of twee mee en oordeel zelf.

Score:

84/100

Label:

ViciSolum Productions, 2018

Tracklisting:

 1. Piano Concerto No. 1: B flat minor…
 2. Echoes of a Silent Scream
 3. Through the Eyes of the Killer (Towering over You)
 4. Katana (Awakening the Lunacy)
 5. The Farmer’s Tale (Part 1: The Aftermath of Indifference)
 6. The Devil in Lisbon
 7. Growth
 8. Humiliation Supreme
 9. Nothing Lasts Forever
 10. Katana (Opium)
 11. Through the Eyes of the Killer (Revival of the Muse That Is Violence)
 12. The Farmer’s Tale (Part 2: Annihilation at the Graves)

Line-up:

 • Kristian H. Larsen – Gitaar
 • Lars F. Larsen – Zang
 • Sebastian Andersen – Bas
 • Stefan Johansson – Gitaar

Links: