Povarovo – Tchernovik

Povarovo – Tchernovik
Denovali Records, 2012

Stijvolle digipak, een lading kunstzinnige titels en een bio waar maar met moeite chocolade van is te maken; het Russische ensemble Povarovo maakt het de luisteraar en de pers met Tchernovik niet bepaald makkelijk. Namen als The Kilimanjaro Darkjazz Ensemble en Bohren & der Club of Gore schieten in het bijgeleverde schrijven ook voorbij, en daarmee weet je als muziekliefhebber genoeg: het gáát ook gewoon niet makkelijk worden. Interessant misschien, maar zeker niet makkelijk.

En zo blijkt Tchernovik ook weg te luisteren. Ruim zeventig minuten aan donkere, neoklassiek aandoende jazz, die de luisteraar meeneemt naar een nonexistent, rokerig en amper verlicht loungehol waar iedereen een interessant verhaal heeft maar niemand het vrijwillig vertelt, terwijl Povarovo op de achtergrond onvertogen voortspeelt. Zodra je er echter voor gaat zitten, liefst met de ogen gesloten, is Tchernovik een intense belevenis die je letterlijk mee weet te nemen naar die fictieve club, om je daar zeventig minuten prima vertolkte muziek voor te schotelen. Daarmee levert Povarik een debuutalbum af wat zeker niet voor iedereen weggelegd is, maar de liefhebber van genoemde acts en aanverwante klanken zeker zou moeten kunnen bekoren.

Makkelijk? Nee, zeker niet. Maar zeer zeker interessant, hoewel een uitgekiende score voor een dergelijk afwijkende plaat misschien niet helemaal op zijn plek is. Waarom het oorspronkelijk uit 2007 stammende plaatwerk nu pas in onze contreien uitgebracht wordt is me overigens een volslagen raadsel.

Tracklisting:

  Povarovo - Tchernovik

 1. Nothing Going
 2. Dumb And Short
 3. After Breake
 4. Methro Nome
 5. Hopen Dead
 6. Newborn
 7. Ronald
 8. My Song 2224
 9. Pro Romance
 10. Faq Short
 11. J.S. Bach
 12. 66 Breath
 13. Never Boiler
 14. Black Powder
 15. Und Der Mike

Links: