Porta Nigra – Schöpfungswut

Al vijf jaar lang draait Kaiserschnitt, het tweede album van het Duitse (destijds) blackmetalduo Porta Nigra, zijn rondjes in mijn afspeelapparatuur. Het album is pakkender en plakkender dan een jaarvoorraad Hubba Bubba en dat komt vooral door de avantgardistische afwisseling die wordt gebracht binnen de black metal.

De eerste conclusie na het beluisteren van opvolger Schöpfungswut was dan ook een teleurstellende: van het afwisselende, gekke, onheilige-huisjes-omver-trappende duo is niet veel meer over. Letterlijk niet, omdat O. en Gilles de Rais – die zich nu T. noemt – er met Tongue (als A. bekend als gitarist en bandleider van blackmetalorkest Chaos Invocation) een zanger bij hebben gekregen. Verder is de band vooral meer op de traditionele blackmetaltoer gegaan: lekker rammen dus, met een tempoversnellinkje hier en daar, terwijl het Nederlandse Soulseller Records duidelijk niet van plas was teveel geld in de productie van de drums te steken. Vanuit die andere insteek probeert Porta Nigra de eigen stijl te houden met onverwachte melodielijnen, gefluister en de droge Duitstalige grunts van de nieuwe vocalist.

Het is even wennen, deze andere, in ieder geval minder originele muziek. De vraag is nu: is de meer traditionele blackmetalband Porta Nigra minstens zo goed als de meer experimentele blackmetalband Porta Nigra? Ik zou zeggen nee, omdat de band met deze meer sobere, rechttoe-rechtaan uitvoering nu eenmaal een jasje heeft uitgedaan. Dat neemt niet weg dat ook Schöpfungswut prima te pruimen is en er net als op voorganger Kaiserschnitt ook heus wel subtiele luchtigheid op te vinden is. ‘Porta Nigra! 666!’ krijst Tongue zwaar over the top als Die Kosmiker losbarst. Het bezorgt mij een glimlach, meeluisterende collega’s op kantoor een hartverzakking.

Uiteindelijk betrap ik mezelf erop dat ik Schöpfungswut veel vaker beluister dan nodig is voor een review en dus ook deze Potra Nigra zich in de weke massa tussen mijn oren heeft weten te nestelen. Toch raar: het voelt als minder, maar tegelijkertijd blijft het pakken. En daarom krijgt deze plaat dezelfde score als zijn voorganger, met de kanttekening dat ik dát album nu hoger zou beoordelen. Porta Nigra? Supergeil! Spitzenklasse, ja!?!

Score:

80/100

Label:

Soulseller Records, 2020

Tracklisting:

  1. Die Kosmiker
  2. Das Rad des Ixion
  3. Die Augen des Basilisken
  4. Die Entweihung von Freya
  5. Unser Weg nach Elysium
  6. Schöpfungswut

Line-up:

  • Tongue – Vocalen
  • T. – Gitaar
  • O. – Drums

Links: