Porta Inferie – Out Of The Difference

Porta Inferie – Out Of The Difference

Pin Records, 2014

Moderne powermetal maakt dit gezelschap. Dit kwartet komt uit Tsjechië en Out Of The Difference is het tweede album. Het debuut, Another World uit 2011, heeft de burelen van Zware Metalen nooit weten te bereiken. Afgaand op Out Of The Difference is dat jammer. Op hun Facebookpagina wordt gerept over invloeden van bands als Kamelot, Evergrey, Nocturnal Rites en dergelijke. Zelf hoor ik wat Gamma Ray-riffs en Stratovarius-klanken. Het komt allemaal in de buurt, maar Porta Inferie heeft zich wel een eigen stijl aangemeten.

Bij bovengenoemde acts stoort de overdaad aan toetsen mij vaak. Vooral een band als Evergrey heeft daar een handje van. Porta Inferi sluit het electrische orgel niet geheel uit, maar gebruikt zijn keyborardriedels slechts als gedoseerde opvulling. De muziek op Out Of The Difference is vooral gitaargeoriënteerd. Neem daarbij dat de songs logisch in elkaar zitten, een kop en een staart kennen en voorzien zijn van een krachtig refrein en aan meer dan de helft van de criteria voor een degelijke powermetalalbum is voldaan. De overige vinkjes haalt de band met de prima, niet te hoge zang, en de flitsende gitaarsolo’s binnen voornamelijk uptempo nummers.

Minpunten? Weinig. Een kniesoor zal zich wellicht storen aan de ietwat schelle productie en de purist zal de dancebeats in Beatiful Morning niet kunnen waarderen. Zelf skip ik de obligate ballad Glory, maar als rustpunt voorziet die ook weer in een behoefte. Onder aan de streep scoort Out Of The Difference een meer dan dikke voldoende. En dat betekent dat ik nu op zoek ga naar het debuut.

Tracklisting:

pi

 1. Porta Inferi
 2. My Time Has Come
 3. Dirty Game
 4. Don’t Lie to Me
 5. Day by Day
 6. Beautiful Morning
 7. Glory
 8. Lights of Andromeda
 9. Inert Tragedy
 10. Noise in the Trees
 11. Symetric
 12. Everyday Apocalypse

Line-up:

 • Norman Power – zang
 • Mira Andrássy – gitaar
 • Lukáš Kroutil – drums
 • Jaroslav Dobrota – bas

Links: