Poroniec – W Połogu

In wat gebroken Engels staat er in de promo, bijgevoegd bij dit debuutalbum van het Poolse Poroniec, dat in de Slavische Demonologie, Poroniec staat voor de geest van het ongeboren kind dat door abortus is komen te sterven. Althans, dat maak ik op uit dat stukje meegestuurde informatie. Interessanter vind ik wie er op de drumkruk zit. Dit blijkt niemand minder dan The Fall te zijn. De brave man is actief in onder andere Mgła, Owls Woods Graves en Hauntologist om er maar een paar te noemen. Nochtans is Ferment, één van de grondleggers van de band, verantwoordelijk voor heel wat knoppenwerk. Niemand minder dan Maciej Kamuda (Blut aus Nord, Kalt Vindur, Stillborn) blijkt verantwoordelijk voor de impressionante cover. Verder ontwaar ik nog gastvocalen door Hekte Zaren van Adaestuo en Harvest van Outre.

Een blackmetalband die een thema kiest waar toch een zeker diepchristelijke overpeinzing inzit, vind ik bijzonder. De link met de donkere kant van ons geliefde extreme genre wordt gemaakt door de geest van het kind als een soort van demonische verschijning te aanzien. De Poolse school is een blackmetalschool met zijn eigen karakteristieke geluid, eigen dynamiek. Vanuit dit oogpunt is het altijd interessant te luisteren naar de persoonlijke insteek van de bandleden.

Elke gedegen blackmetalplaat start natuurlijk met een intro, althans dat is de mening van deze Poolse horde. De bedoeling van zo een intro, dat vaak bestaat uit onderaardse en ondergrondse klanken die zich culmineren tot een hoogtepunt alvorens het eerste volwaardige nummer uit je boxen knalt, is de sfeer te scheppen. Een sfeer waarop het verdere verloop van de plaat dan verder kan golven. Je mag deze reflectie voor de intro van dit W Połogu album zeker ter harte nemen. De stemmen die uit de ondergrond naar boven worden gebracht zijn echt beklijvend te noemen. De stemmen van de geest van het ongeboren kind hebben zoals verwacht een Duivelse ondertoon.

Het vervolg doet mijn wenkbrauwen wat fronsen. Je verwacht immers een gloeiende blast met een melodische partij of dergelijke. De eerste maten doen me eerder terugdenken aan platen van Grave en consoorten. Nochtans gebeurt er heel wat in dit eerste nummer Nieprzystępni, zodat je gerust kan stellen dat de heren van Poroniec een duidelijk eigen gelaat hebben. The Fall kan je na het beluisteren van dit eerste nummer gerust een begenadigd drummer noemen. Nu, dat wisten we natuurlijk al langer. Het vervolg van de plaat wordt doorspekt met vettige riedeltjes, luister naar de aanvang van Niedorzeczności. Het geheel wordt wat opgeleukt met discreet innovatief drumwerk. Evenmin wordt het gebruik van cleane lijnen uit de weg gegaan. Sleuren en slepen door het bloed uit de baarmoeder, dat doen de heren in Moralności. Voor het vervolg van de plaat mag je je nog verwachten aan gelijkaardige viezigheid.

Smeerpijperij black metal met een grove korrel death metal van de bovenste plank. Zo mag je gerust de muziek op dit W Połogu van het Poolse Poroniec bestempelen. De heren Ferment en Wrzaskun hebben er met de hulp van The Fall een lekker smerig, vies en vuil schijfje van gemaakt.

Score:

75/100

Label:

Putrid Cult, 2024

Tracklisting:

 1. Intro
 2. Nieprzystępni
 3. Konieczności
 4. Niedorzeczności
 5. Moralności
 6. Przypadłości
 7. Mądrości
 8. Wątpliwości

Line-up:

 • Ferment – Alle instrumenten, zang
 • Wrzaskun – Zang
 • The Fall – Drum (sessie)

Links: