Polluted Inheritance – Ecocide

Voor dit album moeten we even dertig jaar teruggaan in de tijd. Naar de plaats Terneuzen in de provincie Zeeland in het jaar 1992 om precies te zijn. Het was toen, en daar, dat de technische deathmetallers van Polluted Enheritance hun debuutalbum Ecocide uitbrachten. Opgenomen en geproduceerd in één van de walhalla’s qua muziekstudio’s in die tijd: de Stage 1 Studios van Andy Classen, die we allemaal wel kennen van de Duitse thrashband Holy Moses. Tegenwoordig, met thuisstudio’s en gratis toegankelijke wereldwijde promotiekanalen via internet, kan elke valse kanarie zijn muzikale wanklanken eenvoudig op de nietsvermoedende wereld loslaten. Maar om in de vroege jaren negentig van het vorige millennium een debuutalbum op te nemen in zo’n bekende studio betekende dat je ofwel zeer rijke ouders had die het niet erg vonden dat hun werkschuwe, langharige kroost wat van die centen stuksmeet, of je zat in een band met een aantal zeer talentvolle gasten die heel goed wisten waar ze mee bezig waren en muziek maakten die zeer de moeite van het aanhoren waard was. Nu ken ik de ouders van de bandleden niet, dus durf ik daar geen uitspraken over te doen (al zat ik wel goed met dat haar als ik de foto’s bekijk), maar de muziek was zeker meer dan goed genoeg! 

Technische death metal dus. Maar in welke richting moeten we dan precies denken? In dat tijdperk en in die stijl kom je al snel uit bij de meester(s) van het genre: Death! Een jaar eerder dan Ecocide brachten Chuck en zijn kameraden het album Human uit, het album waarmee Schuldiner en co. de overgang maakten van goed in elkaar zittende old school death metal van Spiritual Healing en daarvoor, naar de progressieve death die vanaf Individual Thought Patterns te horen is.

En Human is ook het album waarmee Ecocide het beste te vergelijken is. Qua stijl en structuren komen beide albums aardig overeen, alleen wat betreft de productie wint toch de meester. Ecocide klinkt wat matter en tammer dan Human. Ik heb ook het gevoel dat er wat te veel auditieve ruimte tussen de zang, snaarinstrumenten en drums zit waardoor het wat minder als één geheel klinkt. Maar gezien het tijdsbeeld mag dat de pret niet drukken want we zijn natuurlijk wat dat betreft tegenwoordig wel aardig verwend. Op die huis-tuin- en-keukenkanaries na dan… 

Hoogtepunten van het album zijn voor mij het heerlijk snelle en technische Memories Of Sadness en After Life, waar Polluted Inheritance eigenlijk al een Individual Thought Patterns-nummer heeft geschreven voor Death dat het heeft gedaan. Erg knap!

Helaas is de band al in 2008 gestopt, nadat ze nog enkele demo’s en twee albums hebben uitgebracht. En met het grote aanbod van andere en nieuwe band zou Polluted Inheritance zomaar in de vergetelheid geraakt kunnen zijn. Maar gelukkig zijn daar de Nederlandse platenlabels Vic Records en Doc-Records, die deze schat van de Hollandse metal geschiedenis hebben opgegraven en opnieuw hebben uitgebracht op CD en LP. Zodat er weer een hele nieuwe generatie van kan genieten, en de kanaries er hopelijk iets van kunnen leren… 

Label:

Vic Records & Doc-Records, 2022

Tracklisting:

 1. Faces
 2. Dissolved
 3. Eaten
 4. Memories Of Sadness
 5. Substance Of Existence
 6. Fear
 7. Stillborn
 8. After Life
 9. Rottings
 10. Look Inside
 11. Ecocide

Line-up:

 • Ronald Camonier – Zang, Gitaar
 • Erwin Wesdorp – Gitaar
 • Menno De Fouw – Bas
 • Friso van Wijck – Drum

Links: