Poccolus – Poccolus (re-release)

Ja! Tijd voor een geschiedenisles. Poccolus, uit Litouwen, maakte een langspeler in 1996 vol pagan black en die sloeg in als een bommetje in het genre. Hammerheart Records bracht het ding uit, zij het niet het Nederlandse Hammerheart Records. Wel een Zuid-Koreaans label met een vreselijk logo (ik heb de release hier liggen en ik ben er nog steeds niet goed van). Poccolus was dan wel in lijn liggend met Noorse blackmetalbands van die tijd – inclusief epische keys en synths – maar het was toch allemaal net iets anders.

Qua uitvoering mag je dit ding in twee hakken. Enerzijds is er de klankafstelling, met screams die helemaal richting Judas Iscariot en Burzum‘s Varg gaan (overgeërfd door Wedard, Silencer en een kerkhof vol aan suicidal blackmetalfrontmannen), met synths die doen denken aan oude Satyricon, Ancient en vooral Obtained Enslavement. Qua gitaartuning kun je gerust terugvallen op Burzum, Darkthrone en Satyricon. Anderzijds zijn er de composities en de sfeer, die behoorlijk afwijken van de gekende “genamedropte” Noorse namen. Natuurlijk kun je makkelijk refereren aan de begindagen van folkmetalbands uit de buurt (Skyforger uit Letland), maar ook een Manegarm (weliswaar Noorwegen), Behemoth ten tijde van Sventevith en ouderwetse Nokturnal Mortum schieten door mijn hoofd. Hetzelfde geldt voor Varathron trouwens. Kwestie van u wat referenties mee te geven. Dat alles samen valt moeilijk samen te vatten in een paar woorden. Zou ik het toch moeten doen, dan stel ik voor dat te doen als “De Baltische versie van Enslaved’s Yggdrasill, met een depressive suicidal blackmetalzanger en een Oekraïense keyboardspeler die houdt van Summoning“.

Cult. Nu – waarschijnlijk niet voor het eerst – opnieuw uitgebracht, dit keer door Inferna Profundus op een heel mooie dubbel-LP. Ideaal om deze band te leren kennen, een band die veel te vroeg gestopt is met het maken van eigenaardige black metal. Ik heb er zelf mijn invulling proberen aan te geven qua verwijzingen, maar schrik er niet van als je heel andere associaties maakt. Dit is typisch zo’n album dat overal en nergens naar klinkt. Voor mij nog een bevestiging dat het zeker bestaansrecht heeft.

Label:

Inferna Profundus Records, 2020

Tracklisting:

 1. Vilkolakiai
 2. Pakol dega laužai
 3. Ugnis kyla virš Ąžuolų
 4. Begeyte Peccolle
 5. Jie ateis…
 6. Rudens miško šnabždesiai
 7. Tai bus mano triumfo valanda
 8. Kirsk, Medeine, kirsk
 9. Dvasklajys
 10. Untitled

Line-up:

 • Ramūnas Peršonis – Keel, gitaar, keyboards, wolvengehuil
 • Raimondas Ramonas – Bas
 • Audrius Šimkūnas – Drums

Links: