Plaguemace – Reptilian Warlords

Plaguemace uit Denemarken maakt deel uit van de nieuwe lichting old school deathmetalbands. Althans, daar maken ze nú officieel onderdeel van uit aangezien het debuut Reptilian Warlords onlangs wereldkundig gemaakt is. De jonge honden brachten drie jaar geleden een EP uit genaamd Primal Priest en dat schijfje was voldoende voor Napalm Records om het vijftal in te lijven. Terwijl het podium ondertussen werd gedeeld met bands zoals Nervosa en Baest, schreef men op de achtergrond verder aan zijn eerste wapenfeit. Tijd om dat eens onder de loep te nemen.

Inspiratiebronnen van Plaguemace zijn Entombed, Grave, High On Fire en Obituary. Daar is geen woord van gelogen, hoewel de verwachting met lijstjes zoals deze meteen ook wel erg hoog ligt. De tien nummers die Reptilian Warlords heeft meegekregen bevatten doorgaans lekker logge gitaarriffs, drumpartijen en stroperige grooves. Een goede basis waarop vocalist Andreas Truelsen zijn rock-‘n-roll-grunt (soms à la Chris Barnes) kan toepassen. Zijn stemgeluid klinkt wat geforceerd en dat zorgt op verschillende momenten (Rhythmic Demise en Ambrosia) voor een scheve wenkbrauw omdat het niet parallel loopt aan de muziek. Keerzijde is dat het wel aansluit bij het bevlogen karakter van musiceren dat het gezelschap laat horen, want Plaguemace probeert aardig wat te experimenteren in zijn rechttoe-rechtaanmuziek. Tijdens Misantropical Breed en Reptilian Warlords krijgen we gitaarriffs waarbij er overduidelijk goed geluisterd is naar Obituary. Warcries From The Crypts is van een leuke gelaagdheid voorzien middels de toevoeging van trompet en trombone en tijdens het afsluitende Carnivore zaagt men dikke planken.

Toch overheerst het feit dat het machine zo af en toe wat hapert in tempowisselingen die met name voor de drummer lastig bij te houden zijn en nummers die niet lekker op elkaar aansluiten of zelfs wat misplaatst zijn waardoor de rit hobbelig aanvoelt. Het gesproken Cavedweller’s Solliloquy moet wellicht een angstaanjagende sfeer bewerkstelligen, maar komt nogal ongemakkelijk, volledig uit het niets en zodoende knullig over. Plaguemace mist wat finesse om met Reptilian Warlords écht een goede indruk achter te laten, hoewel er geen twijfel bestaat dat men live als voorprogramma menig hoofd zal laten bewegen. De basis is mede door de groovy riffs aardig gelegd, maar daarbuiten is nog genoeg progressie te boeken. Gaaf artwork wel!

Score:

70/100

Label:

Napalm Records, 2023

Tracklisting:

 1. Cannibalicious
 2. Impenetrable Leather
 3. Cavedweller’s Solliloquy
 4. Rhythmic Demise
 5. Warcries from the Crypts
 6. Among the Filth
 7. Reptilian Warlords
 8. Misantropical Breed
 9. Ambrosia
 10. Carnivore

Line-up:

 • Andreas Truelsen – Vocalen
 • Simon Truelsen – Gitaar
 • Anton Holm Smidstrup – Gitaar, vocalen
 • Ruben Brandt – Basgitaar
 • Matias Zacho – Drums

Links: