Plague Thirteen – Plague Thirteen

In West-Vlaanderen maken de mensen sombere crustpunk/powerviolence. Dat is althans wat Plague Thirteen doet. De mannen hebben goed naar Martyrdöd, Tragedy en dergelijke toegankelijke crustbands geluisterd. Deze self titled biedt melodieën in mineur met een ferme lading d-beat eronder. Dit album is overigens vorig jaar uitgekomen, maar is dit jaar pas op vinyl verschenen. Ter ere daarvan mag de band ook in dit wonderschone e-zine verschijnen.

Wat opvalt is het vrij bescheiden en sombere geluid. De enigszins voorzichtige drums zoeken naar momenten om zoveel mogelijk d-beatpatronen erdoor te rammen. Zijn fills zijn echter meestal passend en hij laat horen dat hij graag creatief te werk gaat. Pak bijvoorbeeld het outro van Sunken, waar hij de toms eens even een flinke afstraffing geeft. Het mag alleen nog een tandje minder slapjes en slordig. Ook het gitaarwerk is melodieus, bij vlagen dissonant (Sunken), en somber, maar ook een tikkie bescheiden. Soms zelfs een beetje zenuwachtig ingespeeld zoals op Mourn en Saturated Black. De gitaren volgen in dat laatste liedje niet helemaal het enthousiaste patroon dat de drums neerleggen. De chuggende riffs op een song als Eyes Wide Open zijn ingespeeld met een nadruk op precisie. Hoewel er ook een vieze gitaarslide in zit klinkt het nog wat braafjes. De grindende vocalen klinken als een boze gorgelende doucheput die onverstaanbaar smerige rochels veroorzaken. Hierdoor ligt het lekker zwaar op de maag. Fuck je vrolijkheid, eet deze treurnis.

De EP Plague Thirteen klinkt toegankelijk en de opnamekwaliteit is niet al te best. Voor een uitgave in eigen beheer is dat geen wonder. Hierdoor mist echter wel wat puntigheid op dit plaatje. Het kan ook allemaal nog een tandje strakker, zodat het vuriger overkomt dan nu het geval is. Concluderend is dit een degelijk plaatje met een aantal doorsnee crustsongs in een melancholische aankleding. Er is niet echt iets dat me is bijgebleven, maar voor een debuut EP mag de band best trots op zichzelf zijn.

Score:

66/100

Label:

Eigen Beheer, 2020

Tracklisting:

  1. Modern Slave
  2. Haunt Them
  3. Eyes Wide Open
  4. Mourn
  5. Sunken
  6. Saturated Black

Line-up:

  • Michaël Maes – Gitaar
  • Geoffrey Geeraert – Basgitaar
  • Arthur Loobuyck – Drums
  • Björn Denys – Gitaar

Link: