Plaag – Ugh!

Plaag – Ugh!
Misantrof ANTIRecords, 2011

De laatste tijd schieten metalbands bij onze zuiderburen als spreekwoordelijke paddenstoelen uit de grond. Hier is de nieuwste telg Plaag direct met zijn full-length Ugh! om ook een plaatsje tussen de elite te veroveren. De heren spelen black ’n roll die ze, zo verzekeren ze mij in de handgeschreven brief, zonder enig budget thuis hebben opgenomen. Nou is de productie in mijn ogen nog redelijk te pruimen. Natuurlijk hoor je dat het niet super strak en gepolijst is, maar dat zorgt wel voor wat charme.

De muziek zelf kan mij echter toch minder bekoren. Ja, het is rock ’n roll en ja er zijn black metal-vocalen, maar de nummers zelf zijn stuk voor stuk vrij simpel en de teksten zijn basic en zelfs nogal banaal. We krijgen na enkele nummers een poging tot een ballad in de vorm van het nummer Carl. Hierna is er ook ruimte ontwikkeld voor de kerst-‘klassieker’ Christmas Time, deels op melodie van Jingle Bells. Dit had van mij geheel achterwege mogen blijven. Humor en zelfspot kan ik ook in de extremere muziek goed waarderen maar dit is mij teveel. Het album eindigt dan met de cover Vaterland van Nordwind (nee niet de black metal-band) waarvan de achtergrond toch enigszins dubieus genoemd kan worden.

Het album zelf is op de site van de band zowel gratis als betaald te downloaden en op cd verkrijgbaar in gelimiteerde oplage van 200 stuks. Mijn tip: Eerst luisteren voor u hiervoor betaalt. Bij mij blijft dit album verder stof verzamelen in de hoop dat de opvolger mij wel kan bekoren.


Plaag-Ugh!
Tracklisting:

 1. Somber’s Out
 2. My Satan
 3. Save Your Prayers
 4. Silently Beaten to Death
 5. Carl
 6. Blessed by Fire
 7. All That You See
 8. Steelteethed
 9. Christmas Time
 10. I Hear You Weep
 11. Vaderland

Line-up:

 • Lava – Bass
 • Triest – Guitar
 • Mist – Guitar
 • Razend – Drums
 • Somber – Vocals, Music, Lyrics

Links: