Pink Cigs – Pink Cigs

Pink Cigs. Een van de vele bands die in de reviewlijst verschijnen en waar je als modale hardrockfan nog nooit van gehoord hebt. Dit viertal leerde elkaar in 2016 kennen in de muziekscene van het Engelse Sheffield, waar ze allemaal al in andere bands actief waren. In die periode schreven ze hun eerste nummer Black Widow, dat ook op dit album terechtgekomen is.

En dan denk je: dat is recent, die zullen wel moderne metal spelen. Niets is minder waar: je waant je compleet middenin de beginjaren van de hardrock: de vroege jaren ’70. Logge midtempo riffs in een rauwe sound met op de voorgrond geplaatste baslijnen in een ver van hedendaagse productie. Garagerock meets doom. Natuurlijk denk je dan al snel aan Black Sabbath, maar er zijn ook een pak minder bekende namen, van Pentagram over Warhorse tot Leaf Hound. Of denk aan MC5 en The Stooges voor de garagerock.

Opvallend is de stem. In sommige nummers zoals openers Noose en Low Blow klinkt die hard, bars en zijn vergelijkingen met Danzig of Henry Rollins zeker mogelijk. Het is wennen om dit gecombineerd te zien met een vrij groovy sound. Laat dit mijn enige minpuntje zijn, en niet alle nummers kennen dit euvel.

Los daarvan maken Pink Cigs een bijzonder aangename “trip down memory lane”. In 2020 brachten de heren dit debuut in eigen beheer uit. Volgens de verhalen werd alles in een luttele zestien uur studiotijd ingeblikt. Je krijgt dan ook maar tien nummers voor in het totaal 34 minuten muziek. Maar blijkbaar met het nodige succes, want ze werden opgepikt door platenmaatschappij Heavy Psych Sounds Records, die het album dit jaar opnieuw uitbrengt.

Slechte nummers zitten er helemaal niet tussen: de eerder vernoemde Noose en Low Blow illustreren perfect de beschreven sound. Nightstalker doet je wat denken aan Joker & The Thief van Wolfmother. Shiver en zeker Dirty Trick hadden wat stijl betreft perfect gepast op het ruwe Hotter Than Hell album van Kiss uit 1974.

Leuk is ook dat in het tweede deel van het album het gaspedaal bij momenten flink wordt ingedrukt. En dat is zeker het geval op afsluiter Black Widow. Meng Motörhead-rock met de snelle bluesrock van Status Quo zoals in Gotta Go Home van op Ma Kelly’s Greasy Spoon uit 1970, en je hebt Black Widow. Live zal dat vonken geven! Wel degelijk een aanrader, die Pink Cigs!

Score:

80/100

Label:

Heavy Psych Sounds Records, 2021

Tracklisting:

 1. Noose
 2. Low Blow
 3. Lazy Lover
 4. Night Stalker
 5. Leecher
 6. Shiver
 7. Dirty Trick
 8. Whiskey Woman
 9. Devils Grip
 10. Black Widow

Line-up:

 • Cris – Gitaar, vocalen
 • Fids – Gitaar, vocalen
 • Babs – Basgitaar
 • Kyle – Drums

Links: