Pigskin – The Never Ending Black

Pigskin – The Never Ending Black
Eigen beheer, 2010

Pigskin, doet die naam niet erg denken aan een of andere grindcore band? Nou, dat is het in ieder geval niet. De band van deze Zwitserse mannen bestaat al sinds 1997 en heeft sinds die tijd twee albums en twee EP’s uitgebracht. De heren claimen een weergaloze live show te kunnen brengen. The Never Ending Black is het derde werk van de band.

Na het instrumentale Frisco Joe, waar de band een stuk melodische death metal ten gehore brengt, springt Order of Domination een geheel andere richting uit. Pigskin speelt thrashy groove metal met een snufje metalcore, voornamelijk te horen aan de monotone hardcore-zang met een hier en daar aanwezige breakdown. Dit alles wordt vergezeld met een knipoogje naar Pantera dat het beste te bemerken is op het gebied van de vocalen. De mix is niet bijster origineel, maar is ook niet slecht uitgevoerd. Na een nummer of zes begint The Never Ending Black toch aardig te vervelen. Niet alleen door de zeer eenzijdige en geforceerd overkomende schreeuwstijl, maar ook door het vele malen hergebruiken van dezelfde songstructuren die zeer weinig van elkaar verschillen.

Ook de songtitels verraden dat de band niet overbelast is door inspiratie. Dit hoeft natuurlijk geen garantie te zijn voor slechte muziek, kijk bijvoorbeeld naar Deadlock, maar het bevestigt het beeld dat Pigskin over weinig creativiteit beschikt. De groovende thrash, hetgeen de band voor het grootste deel speelt, wordt zeer sporadisch en willekeurig gemixt met melodische death metal, iets wat zich vooral kenbaar maakt in de gitaarsolo’s en een enkele gitaarriff. Het onder eigen beheer uitgebrachte The Never Ending Black biedt weinig toekomstperspectief door het eenzijdige geluid en het gebrekkige combineren van verschillende stijlen. Een platendeal zal Pigskin hier geenszins mee aan de haak slaan.

Tracklisting:

Pigskin - The Never Ending Black

 1. Frisco Joe
 2. Order of Domination
 3. 153 Divisions
 4. Travel To The Liver
 5. Return To The Chapel
 6. The Rise Of Evil
 7. The Blood Of Kings
 8. Slave Of Darkness
 9. F.H.R.
 10. The Never Ending Black

Line-up:

 • Daniel “Jogge“ Forrer – Zang
 • Pieric “Sean“ Grosjean – Gitaar
 • Reni “Jeff“ Burkhard – Gitaar
 • Patrick “Sigi“ Nötzli – Bas
 • Reto “Swifti“ Bachmann – Drums

Links: