Phlebotomized – Pain, Resistance, Suffering

Twee jaar geleden verscheen Deformity Of Humanity van Phlebotomized. Na jaren van afwezigheid werd de handschoen in 2013 weer opgenomen door de Nederlanders en wist de zeskoppige band vriend en vijand te verrassen met een sterke plaat waarop zowel het melodische, experimentele en harde karakter optimaal tot zijn recht kwam. Inmiddels zijn we twee jaar verder en is de band met toevoeging van leadgitarist Thijs van der Sluijs uitgegroeid naar zeven muzikanten. Dat belooft wat voor deze nieuwe EP die opnieuw via Petrichor Records verschijnt.

Pain, Resistance, Suffering is in alle opzichten een logisch opvolger van de full-length uit 2019. Alle vertrouwde troeven zijn wederom op tafel gelegd en de kraakheldere geluidsmix laat ieder muzikaal element goed uit de verf komen. De sfeervolle intro sluit naadloos aan bij de overige twintig minuten aan melodeath met doominvloeden en een hoog symfonisch karakter. Welnu, de metal die Phlebotomized laat horen is nooit een hapklare brok geweest, maar op deze EP klinkt de band op sommige momenten toegankelijker dan ooit tevoren. Nummers als No Surrender en Collusion Starts Here worden gedragen op pakkende synth-melodielijnen en memorabele gitaarriffs. Het gegrom van vocalist Ben de Graaff staat soms haaks op de uitgesproken muziek en des te knapper is het eindresultaat dat alsnog sluit als een bus. Beheaded Indentity brengt wat minder en lijkt vooral een knipoog naar het verleden te zijn met een logger tempo en meer nadruk op doom. Het nummer voelt in deze lichte stijlverschuiving, ook mede door het sterke andere materiaal, wat zwak aan.

Titelnummer Pain, Resistance, Suffering en single GPS laten de venijnige kant van het zevental horen en bevatten zondermeer de meeste overtuigingskracht. De hakkende drums, gemene growls, het soleerwerk en de dromerige keyboardklanken: hier gaat Phlebotomized weer all-in op een treffende, maar vooral herkenbare wijze. Met vernuftige, sterke songstructuren is het smullen geblazen voor de liefhebbers van experimentele metal. Met zeven bandleden schep je stiekem toch een verwachting, maar dat maakt de band op deze EP absoluut waar. Phlebotomized is als sushi op een menukaart vol met oer-Hollandse stamppot. Zij die ervan durven te proeven, zullen niet teleurgesteld zijn. Sterk werk mannen!

Label:

Petrichor Records, 2021

Tracklisting:

 1. It Will Pass..
 2. Pain, Resistance, Suffering
 3. No Surrender
 4. Beheaded Identity
 5. You Have No Idea
 6. Collusion Starts Here
 7. GPS

Line-up:

 • Ben De Graaff – Vocalen
 • Tom Palms – Leadgitaar
 • Thijs Van Der Sluijs – Leadgitaar
 • Dennis Bolderman – Gitaar
 • André De Heus – Basgitaar
 • Rob Op ‘t Veld – Keyboards, Piano
 • Alex Schollema – Drums

Links: